Националният празник трети март ще започне с ранна Архиерейска св. литургия от 7:00 часа в Катедралния храм паметник „Успение Богородично”.

На празничното богослужение ще присъстват йеросхимонах Епифаний, епистат и член на Свещения Кинотис на Св. Гора от манастира „Пантократор”, йеросхимонах Мойсей, член на Манастирския събор на манастира „Ксенофонт”, светогорски братя, г-н Андрей Кристов, председател на Балканското Атонско Сдружение и сътрудници на сдружението. Повод за тяхното гостуване е отправената покана от Варненска и Великопреславска св. Митрополия да бъде отслужен молебен пред копието на чудотворната светогорска икона „Пресвета Богородица - Геронтиса”.

Тази Богородична мозаична икона „Геронтиса-Старица“ бе подарена на варненската катедрала на 26 декември 2012 г., по молба на блаженопочиналият Варненски и Великопреславски митрополит Кирил до управата на свещения манастир „Пантократор” на Света Гора – Атон, с подкрепата и организационното съдействие на Балканско Атонско Сдружение. Йеросхимонах Епифаний и йеросхимонах Мойсей, които бяха част от петчленната делегация която придружаваше иконата в славния и път към морската столица ще отслужат молебена пред копието на чудотворната светогорска икона на Пресвета Богородица „Геронтиса” от 8.45 часа.

След това Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещенството от град Варна ще отслужи Благодарствен молебен по повод 138 години от Освобождението на България.

Приканваме всички християни да вземат молитвено участие в тържествените богослужения.

         

 

Нагоре