На 15 август 2015 г. – събота, варненци отпразнуваха с традиционните за случая тържества големия православен християнски празник Успение Богородично. По решение на Варненския Общински съвет от 1993 г., този ден е определен и за празник на града. Освен това за девета поредна година с решение на Министерски съвет той беше обявен за официален празник - почивен ден за всички жители на Община Варна.

По традиция, с участието си уважиха празника и много официални лица. На богослужението във варненската катедрала присъстваха, кметът на града Иван Портних, областния управител на Варна Стоян Пасев, както и представители на местната власт, военноморските сили, народни представители и др.

Непосредствено след светата Литургия пред катедралния храм-паметник „Успение Богородично” под звуците на националния химн бяха тържествено издигнати българският трибагреник, флагът на град Варна и европейското знаме.

Празникът продължи с литийно шествие около площад „Св.св. Кирил и Методий” с икона на Пресвета Богородица. Шествието беше предвождано от духовия оркестър на Военноморските сили, а иконата беше носена от четирима матроси.

Негово Високопреосвещенство отслужи и водосвет на новопостроената сграда на Бреговия център във Варна, в присъствието на Министър-председателя на Република България - г-н Бойко Борисов и министъра на транспорта - г-н Ивайло Московски.

         

 

Нагоре