На 6 септевмри 2016 г. се навършват 131 г. от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Тържествата посветени на празника започнаха, в 9:30 часа, с поднасяне на цветя пред паметната плоча на княз Александър Батенберг, на площад "Независимост".

 На 6-ти септември 1885 г. пред сградата на старата поща във Варна князът обявява: „Българи! Южна България от днес се присъединява към Северна България. Да подкрепим с оръжие в ръка това народно дело!” 

След това започна паметно шествие, водено от кмета на Варна Иван Портних, по бул. "Мария Луиза", до паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Там бе отслужена заупокойна молитва от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, след което бяха положени венци и цветя с военен ритуал. В тържествата се включиха: кметът Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, вицеадмирал Емил Ефтимов - зам.-началник на отбраната, контраадмирал Митко Петев - командир на ВМС, главен комисар Даниел Пашов, директор на ОД на МВР - Варна, народни представители, районни кметове, общински съветници, представители на политически партии, граждански организации и сдружения. Честването на Съединението бе организирано от Община Варна, с подкрепата на Военноморските сили на Република България, и Варненската и Великопреславска митрополия.

Източник: www.live.varna.bg

         

 

Нагоре