На 12 февруари беше отслужена aрхиерейска съборна св. Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ - град Пловдив. Тя отпразнува 10-а годишнина от интронизацията на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, за чиито юбилей пристигнаха скъпи гости от цялата страна и от много братски поместни църкви.

 Владиката възглави съборната архиерейска св. Литургия. Молитвено участие в светата Литургия взе Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. В съслужение с архиерея на Пловдивската епархийска църква бяха Високопреосвещените митрополити-членове на Светия Синод Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Старозагорски Киприян, архиепископът на Йопия Дамаскин от Йерусалимската патриаршия, Борисполски и Броварски митрополит Антоний, управляващ делата на Украинската православна църква - Московска патриаршия, митрополитът на Дидимотихо и Орестиада Дамаскин от Гръцката православна църква, както и Преосвещените епископи Мелнишки Герасим - главен секретар на Св. Синод, Велички Сионий - игумен на Троянската света обител „Успение Богородично”, Браницки Григорий - викарий на Софийския митрополит, Белоградчишки Поликарп - викарий на Видинския митрополит, Агатополски Йеротей - викарий на Сливенския митрополит, Знеполски Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, Константийски Яков - втори викарий на Пловдивския митрополит, схиархимандрит Амвросий - игумен на Зографския манастир „Св. Георги” в Света Гора - Атон, архимандрит Филип Василцев - предстоятел на Руското подворие в София, ставрофорен свещеноиконом Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква в България, архимандрит Евтимий от Видинска епархия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев - духовни надзорници при Пловдивска митрополия, игумен Петър Еремеев, ректор на руския православен университет „Св. Йоан Богослов“ и наместник на Високо-петровския мъжки ставропигиален манастир в Москва, и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълниха антифонно митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и румънският хор „Нектарий протопсалт” от Букурещ.

 След светата Литургия бяха изнесени светите мощи на св. Лука (Войно-Ясенецки), Архиепископ Симферополски за поклонение. На 22 октомври 2016 г. в храм „Св. вмчца Марина беше донесена частица от светите мощи на св. Лука Симферополски.

 Негово Светейшейство патриарх Неофит се обърна към Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай с думите:

 „Ваше Високопреосвещенство, всяка годишнина и всеки юбилей ни дават повод да спрем и да се огледаме назад - към онова, което с Божията помощ, с подкрепата на вярващия народ и с личните наши усилия сме сторили на Господния виноград. И, като отчетем стореното, да набележим и нашите бъдещи дела, вършени от нас за Божия прослава и за успеха на мисията на Христовата Църква, Която Господ основа за спасението на човешкия род, отдавайки кръвта Си за нея (Деян. 10:28). С радост днес можем да кажем, че поглеждайки назад към изминалото вече първо десетилетие от митрополитското Ви служение Вие сте принесли богат плод (Иоан 15:5) и сте положили добра основа за още много, което ще доразвивате и ще надграждате и занапред, имайки неизменно на Ваша страна и Божията помощ, и любовта на поверения Ви клир и църковен народ. От името на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия и от Свое име Ви пожелаваме Бог да Ви дарява с още много здраве и мъдрост, та годините на архиерейското Ви служение бъдат все така доброплодни! Нека и занапред светата Пловдивска епархия продължава да се издига в постоянен възход под неуморните Ваши архипастирски грижи! На многая и благая лета, Високопреосвещени Владико! Благодатта и любовта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник! “

 По решение на светия Синод на БПЦ Негово Светейшество патриарх Неофит връчи на митрополит Николай ордена на Българската православна църква „Св. Йоан Рилски” - І степен „в знак на внимание и за църковни заслуги”. От името на Св. Синод патриарх Неофит подари на архиерея на Пловдивска епархия специален дар – енголпие и кръст.

 Борисполският и Броварски митрополит Антоний прочете приветствен адрес от името на Негово Блаженство митрополита на Киев и на цяла Украйна Онуфрий:

 „Ваше Високопреосвещенство, цялата Украинската православна църква сърдечно Ви поздравява с 10-а годишнина от избирането Ви на катедрата на древната Пловдивска митрополия. Ние ви познаваме като един активните и деятелни архиереи на БПЦ, от все сърце възлюбил Христа и посветил всичките си дни в служение на Неговата Църква.

 Нека Господ да преумножава Вашето паство, да Ви благослови с крепки душевни и телесни сили, а годините на Вашето архипастирско служение да бъдат плодотворни и дълги.”

 Като знак за братската любов между двете църкви и за изключителните си заслуги, Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай получи ордена на Украинската православна църква „Св. Йоан Богослов” от Борисполския и Броварски митрополит Антоний.

Източник: Пловдивска митрополия

         

 

Нагоре