На 9 юли 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично" в съслужение с храмовото духовенство и свещеници от град Варна.

 Множество християни присъстваха в митрополитския храм, за да почетат паметта на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, от чиято кончина днес се изпълват четири години.

 По време на причастния прот. Георги Великов произнесе проповед и разяснявайки днешния евангелски текст посветен на гадаринския бесноват (Мт. 8:28-9:1), повтори думите Христови: "Тоя пък род не излиза, освен с молитва и пост" (Мт. 17:21). Постът и молитвата са духовните оръжия, с които сме обдарени, за да бъдем в постоянна борба и противодействие, "защото нашата борба не е против кръв и плът, а против началствата, против властите, против светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата" (Ефес. 6:12).

 След отпуста, в началото на словото си, митрополит Йоан каза думите на свети евангелист Йоан Богослов: "И чух глас от небето да ми казва: напиши: блажени са мъртвите, които умират в Господа отсега. Да, казва Духът, нека починат от трудовете си: делата им вървят заедно с тях" (Откр. 14:13). "Тези думи ние прилагаме винаги и ги съобщаваме, когато има такъв повод, защото действително делата на човека вървят със самия него и всеки човек, който е дал дума да служи на Бога и на светата ни Църква се е потрудил в мярката на силите си, на възможностите си, защото пък и Господ го е призовал лично, по име" – заяви Архиереят.

 Негово Високопреосвещенство припомни живота на блаженопочиналия митрополит Кирил, от неговото рождение до края на земния му път, както и неговото митрополитско служение и прикани всички да вземат участие в панихидата отслужена в храма и в кратката заупокойна молитва, която бе отслужена на гроба му.

 Бог да прости Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил!

         

 

Нагоре