От 29 октомври до 1 ноември 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан бе на официално посещение в Саратовската и Волска митрополия на Руската православна църква. Повод за това бе именният ден на Високопреосвещения Саратовски и Волски митрополит Лонгин, който на 29 октомври чества своя небесен покровител – св. мъченик Лонгин Стотник. Духовното общуване между двамата архиереи започва преди повече от четвърт век в България, когато младият тогава йеромонах Лонгин учи в Духовната академия в София (по-късно Богословски факултет на СУ "Св. Климент Охридски") и има възможността да се запознае отблизо с духовния живот на Българската православна църква. От този период датира и общуването му с блаженопочиналите Неврокопски митрополит Натанаил и архимандрит Назарий, игумен на Кокалянския манастир. В знак на братолюбие Саратовският и Волски митрополит Лонгин бе участник и в Седмицата на православната книга през септември тази година, където представи духовно-просветната дейност на поверената му митрополия.

 Визитата на митрополит Йоан в Русия започна със Св. Литургия, отслужена в катедралния храм "Св. Троица" на Покровската и Николаевска епархия, която влиза в състава на Саратовската и Волска митрополия. Богослужението бе оглавено от Техни Високопреосвещенства Саратовския и Волски митрополит Лонгин и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с Високопреосвещения Елистински и Калмицки архиепископ Юстиниан и Преосвещения Покровски и Николаевски епископ Пахомий, с местното духовенство и с митрополитския дякон Любомир Георгиев. В края на Св. Литургия митрополит Йоан се обърна с приветствено слово към митрополит Лонгин, когото поздрави от името на Светейшия Български патриарх Неофит, от свое име и от името на духовенството на Варненска и Великопреславска епархия. В знак на радост и уважение епископ Пахомий подари на митрополит Йоан образ на Владимирската икона на Божията Майка. Богослужението бе последвано от пешеходна разходка из гр. Покровск, по крайбрежната улица и от разходка с корабче по река Волга, която разделя Саратов и Покровск.

 В хода на посещението гостите имаха възможност да разгледат Саратов, храмовете и манастирите в града и да почерпят опит от организацията на духовния живот в тази епархия на Руската православна църква. Митрополит Йоан посети и Саратовската духовна семинария, в която се обучават над сто семинаристи, изучаващи православното богословие като висше образование. Семинарията, която е създадена през 1830 г., е затворена през съветския период и е възстановена едва през 1991 г., като днес разполага с изключително добра база за обучение на младите духовници. Към семинарията има и музей, който разполага с богат фонд от експонати и представя по увлекателен начин живота на епархията.

 На 31 октомври Саратовският и Волски митрополит Лонгин и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан оглавиха всенощното бдение в саратовския катедрален храм "Св. Троица" в чест на всебългарския покровител преп. Йоан Рилски, чиято памет се чества на 1 ноември по стар стил. На следващия ден св. Литургия в катедралния храм на епархията отново бе оглавена от двамата архиереи, а след Литургията бе отслужена и панихида по повод 40 дни от смъртта на Високопреосвещения Нежински и Прилукски митрополит Ириней, близък приятел на митрополит Лонгин.

 Официалната визита на митрополит Йоан в Саратовската и Волска митрополия завърши на 1 ноември с християнската надежда, че духовното общуване между двамата архиереи ще продължи и занапред и то ще свидетелства за братолюбието и за „единството на духа чрез връзките на мира“ (Ефес. 4: 3).

 Снимки: Сайт на Саратовска и Волска митрополия, Сайт на Покровска и Николаевска епархия, Татяна Белская, Андрей Гутинин, Алексей Лузган

 За повече снимки от богослуженията посетете:

Официален сайт на Саратовска и Волска епархия: (Света Литургия в катедрален храм "Св. Троица", гр. Покровск)

(Посещение в град Саратов)

(Всенощно бдение в катедрален храм "Св. Троица", гр. Саратов)

(Света Литургия и отслужване на Панахида в катедрален храм "Св. Троица", гр. Саратов)

Официален сайт на Покровска и Николаевска епархия: (Света Литургия в катедрален храм "Св. Троица", гр. Покровск)

         

 

Нагоре