Четвърти ноември тази година е първият съботен ден преди Архангеловден, на който според обичая у нас се прави помен за починалите. В морския храм "Св. Николай" бе отслужена заупокойна св. Литургия от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с храмовото духовенство, с предстоятел ик. Василий Шаган и митрополитския дякон Любомир Георгиев.

 Сборната група с диригент Мартин Димитров украси утренята и св. Литургия с красивите източноцърковни песнопения, според указанията на Типика за днешния ден.

 В годината има три дена, които са определени за особено спомняне на починалите ни близки, роднини и познати. В заупокойните богослужения участваха много християни. След отпуста на Литургията, Негово Високопреосвещенство произнесе проповед и извърши панихида за блаженопочившия Български патриарх и Софийски митрополит Максим и за всички упокоили се архиереи, йереи, монаси и клирици.

 Архиереят отслужи кратка заупокойна молитва пред "Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г.", на Централни гробища, за всички загинали български воини. В службата взеха участие протосингелът на Варненска и Великопреславска света митрополия ст. ик. Димитър Стоев и духовници от града. Присъстваха офицери и представители на общинската и местната власт, както и Представителният духов оркестър и почетен караул от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Пред паметника се извърши ритуал с поднасяне на венци и цветя.

 Негово Високопреосвещенство отслужи и заупокойна молитва за починалите Варненски и Великопреславски митрополити Симеон, Йосиф и Кирил, чиито гробове се намират на митрополитската алея. Богослуженията бяха украсени от мъжкия църковен хор при катедрален храм "Успение Богородично" с диригент Нели Макавеева.

         

 

Нагоре