На 6 ноември Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в храм "Св. Атанасий" - Варна. С Архиерея съслужиха: ик. Дончо Александров, председател на Църковното настоятелство при храма, ик. Георги Петков, свещ. Илия Попов, свещ. Ясен Шинев и дякон Любомир Георгиев, митрополитски дякон.

 Службата беше украсена с прекрасните песнопения изпълнени от ик. Божидар Янакиев и певците при храма.

 В днешната света Литургия прозвуча заупокойна ектения за приснопаметния Български Патриарх и Софийски митрополит † МАКСИМ. Днес се изпълват пет години от блажената му кончина.

 В своята проповед митрополит Йоан говори за днешния Евангелски текст, както и за притчата за богаташа и бедния Лазар, която прозвуча във вчерашния ден. Архиереят припомни думите на Господ Иисус Христос: "ако някой Ме люби, ще спази словото Ми; и Моят Отец ще го възлюби, и ще дойдем при него и жилище у него ще направим" (Йоан 14:23). Всъщност това е стиха, който осмисля напълно всичко онова, за което говорим, допълни митрополит Йоан.

 Архиереят поздрави енорията при храм "Св. Атанасий" - Варна и предстоятеля на храма, иконом Дончо Александров, който на този ден отбелязва своя рожден ден и му благопожела здраве и крепки духовни сили.

 В днешния ден се навършват деветнадесет години от монашеското пострижение на митрополит Йоан. От името на Църковното настоятелство, духовенството при храма и на енориашите ик. Дончо Александров поздрави митрополит Йоан с деветнадесетата годишнина от приемането на този ангелски образ и му пожела да носи Христовата светлина и ангелската чистота и благодат да свидетелстват винаги за неговото служение.

         

 

Нагоре