На 26 декември 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в храм „Възнесение Господне“ в съслужение с председателя му ст. ик. Димитър Николов, архиерейски наместник на Шуменска духовна околия, ик. Андрей Стефанов, свещениците от храм „Св. Три Светители“ – гр. Шумен ик. Красимир Капитанов, председател на храма и свещ. Иван Павлов, свещ. Неделчо Савов и дякон Любомир Георгиев.

 Презничното богослужение бе песенно украсено от сборна група с диригент Тодор Тодоров и от двата хора на храмовете „Възнесение Господне“ и „Св. Три Светители“, с диригент Емилия Петрова. Сред многото присъстващи бяха и областният управител на Област Шумен проф. Стефан Желев, кметът на Община Шумен г-н Любомир Христов и председателят на Общински съвет Шумен проф. д.т.н. инж. Борислав Беджев.

 Митрополит Йоан започна своето слово с Рождественското послание на Варненска и Великопреславска епархия, което може да прочетете тук:

Рождественско послание на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

След това Архиереят се обърна към всички присъстващи и разясни празничните дни, които честваме: „Ние изживяваме втория ден след Рождество Христово. Има три празника в светата Църква, които са особено интересни и които три пъти се изживяват почти в цялостност, в три последователни дни. Първият от тези празници е Рождество Христово, защото вчерашният ден беше уникалната Рождественска служба. Днешният ден е повторението на тази служба, с изключение на това, че в нея няма литийни стихири, няма полиелей, но има един интересен кондак след шеста песен на канона, който специално е посветен на тези празници и специално в чест на Пресвета Богородица. Същевременно ние ще видим, че в празника Рождество Христово някои литургисти справедливо го наричат най Богородичния празник сред Господските празници, защото молитвите към Пресвета Богородица са неразлъчна част от цялото богослужение. Естествено би било в днешния ден повода на празника – Светата Майка Божия, Света Богородица и Приснодева Мария да бъде отбелязана самостоятелно в празника Събор на Пресвета Богородица, който в иконния ред се изобразява с онова дърво, върху което на върха стои Светата Живоначална, Единосъщна и Неразделна Троица, а по някога и Бог Слово - Второто Лице, Богомладенеца Христос, Сина Божий, Който прие плът човешка, а във всички клони на дървото са чудотворните образи на Божията Майка по целия свят. Следователно този празник е най-древния, така да се каже, установен в Богородичните празници, въпреки че ние ще видим, че още в IV век Благовещението Богородично като празник е вече факт, само че той има както Господско, така и Богородично съдържание, но Рождеството Христово като празник от IV в. се обособява като самостоятелен Господски с огромна цел да се противопостави светата Църква на христологичните ереси и особено в V век ерестта на Несторий. Неразлъчно е съединено почитанието на Божията Майка с Рождество Христово, затова днес това е повторение на Рождеството в цялостност, с тези малки изключения. Още повече трябва да кажем, че смислово погледнато ние ще видим, че в богослужението в една от стихирите се обяснява цялостно какво подари творението на Бога. Aко небето даде звезда, ако Ангелите запяха своето славословие, ако земята даде пещера, то подаръка на целия човешки род е Света Богородица. Следователно днешният празник е важен в това, че отбелязвайки отново цялостното повторение на Рождението по плът на нашия Спасител прибавя и още една, допълнителна хвала и към Света Богородица и разбира се отданието на празника на 31 декември е отново повторение на Рождественското събитие. Това ние ще го видим в още два празника – Богоявление и Петдесетница“, каза Негово Високопреосвещенство.

 Варненският и Великопреславски митрополит завърши словото си с благопожелание към свещенослужителите в духовната околия, ръководството на града и всички жители. Службата завърши с многолетствие.

         

 

Нагоре