На 10 април 2018 г., Светли вторник, в град Шумен бе посрещната Богородичната чудотворна икона "Скоропослушница" от град Ананиев, Украйна. Светинята бе тържествено посрещната от духовенството и миряните в храм "Свети Три Светители". Празничната света Литургия, посветена на третия ден на Възкресение Христово, предстоя ставрофорен иконом Димитър Николов - архиерейски наместник на Шуменска духовна околия в съслужение с иконом Красимир Капитанов - председател на църковното настоятелство при храма, иконом Андрей Стефанов, свещеник Неделчо Савов и свещеник Пламен Марчев.

 Ставрофорен иконом Димитър Николов отбеляза в проповедта си: „Този ден Господ е сътворил, за да се възрадваме и да се веселим в Него. Възлюблени отци, братя и сестри, вече третия ден как в църквите се чества, чрез светото богослужение, най-големия празник - Възкресението на Господа Иисуса Христа. Не случайно в словата той е наречен Празник на празниците, Тържество на тържествата“. Той допълни още, че празниците са много важен момент от човешкия живот. Когато човек има възможността да се откъсне от сивото ежедневие, да забрави онези трудности, които съпровождат живота му и да се отдаде на духовни размишления. Да могат да се срещнат брат с брата, другар с другаря и в тези срещи да изпита наистина удоволствието и удовлетворението от духовното общение. Само то е, което може да стопли душата на човека, да възнагради и осмисли неговите материални постижения, когато има радост в душата и сърцето му, когато устата му могат да изричат благословия, да въздават слава на Твореца и Създателя, да са насочени и към неговите ближни.

 Отецът каза още, че за шуменци днес има повод за още по-голяма радост с идването на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница", с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Негово Високоблагоговейнство разказа истрията на чудотворния Богоматерен образ, която можете да прочетете тук: http://mitropolia-varna.org/novini/predstoyashti-sabitiya/949-chudotvornata-ikona-presveta-bogoroditza-skoroposlushnitza-ot-gr-ananiev-ukraina. „Тези светини, братя и сестри, имат значение в нашия живот. Те са онова упование, което ние възлагаме, чрез нашата вяра, на Бога и на всички небесни закрилници и застъпници в живота ни. Нека, който пристъпва с вяра, тъй както се казва в Евангелието: "ако можеш да повярваш, всичко е възможно за вярващия" (Марк 9:23), така и когато ние с вяра вътрешна, не колеблива, не фалшива и лицемерна, всеки който пристъпи към тези светини той ще получи непременно от Бога отговор в своя живот, ще получи подкрепа да продължи живота си устойчиво и благополучно“.

 Архиерейският наместник преподаде благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан и завърши проповедта си с радостния поздрав "Христос Воскресе!". Чудотворният образ на Пресвета Богородица "Скоропослушница" остана през деня за поклонение в благолепния храм "Свети Три Светители".

         

 

Нагоре