На 15 април 2018 г., Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Божествена света Литургия в катедралния храм "Успение Богородично", в съслужение с храмовото духовенство. Множество християни съмолитстваха и съучастваха в светата Литургия.

 Митрополит Йоан произнесе проповед и заяви: „Днешната Неделя, втора след Пасха, е наречена Антипасха или Томина неделя, посветена на свети апостол Тома. Не случайно светата Църква изправя пред нас образа на светия апостол. Той беше онзи апостол, който не присъства, когато Христос, Възкръсналият, се яви на учениците Си. Ако свети апостол Павел беше наречен апостол на езичниците или апостол на народите, свети Йоан Богослов беше наречен апостол на любовта, то свети апостол Тома бе наречен апостол на търсещата вяра. И именно отговорът на свети апостол Тома "Господ мой и Бог мой!" (Иоан 20:28), е отговор на всички онези човеци, които имат такава разположеност на ума да търсят доказателства ясни, видими, за да повярват и приемат нещо за действително и истинно... Затова и свети Йоан Богослов не случайно повествува тези събития, а свети Димитрий Ростовски пък казва, описвайки житието на свети апостол Тома, че е бил човек, имащ склонност и силни чувства да пожертва винаги себе си за Христос, но той е имал ум търсещ, неразчитащ на онова, което се е случило, без да го е видял с очите си, а искащ видими доказателства и ясни свидетелства. Разбира се, Христос даде тези свидетелсва на светия апостол, за да "не бъде невярващ, а вярващ" (Иоан 20:27), и след това му каза: "Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели, и са повярвали" (Иоан 20:29)“, заяви Негово Високопреосвещенство.

 Архиереят каза: „Свети Йоан Златоуст говори много интересно, че колкото повече имаме доказателства за нещо, което трябва да приемем, толкова нашата вяра не е покрита с достойнство, тоест, вярата да е искрена, чиста... Фактът на Възкресението е неоспорим и това е най-великото събитие в историята на човечеството, затова и свети Йоан Богослов щеше да завърши този евангелски текст така: "А това е написано, за да повярвате, че Иисус е Христос, Син Божий, и като вярвате, да имате живот в Неговото име." (Иоан 20:31)... Нашата вяра трябва да бъде истинска, защото и любовта ни трябва да е истинска към Христос“, каза митрополит Йоан и говорейки за вярата във Възкресението Христово и във всеобщото Възкресение, допълни: „Нека това бъде окрилянето и достойното пребиваване в светата Църква и именно в това да ни помогне свети апостол Тома. Търсейки Истината - Христос, да знаем, че има истини, които не се нуждаят от доказване. Те се приемат с очите на вярата, защото свети апостол Павел щеше да ни каже "понеже с вяра ходим, а не с виждане" (2 Кор. 5:7), а вярата е жива представа за онова, за което се надяваме и разкриване на онова що се не вижда. Това са очите на вярата, те проникват най-дълбоко“.

 Митрополит Йоан честити Томина неделя и пожела на всички здраве, духовни сили и непоклатна вяра в Иисус Христос, нашия Господ, Синът Божий, Месията, Спасителят, Изкупителят, Сърцеведецът, Пастироначалникът и Завършителят на вярата.

         

 

Нагоре