С архиерейска света Литургия започна празничния ден - 6 май, когато честваме паметта на свети великомъченик Георги Победоносец и на свети праведен Иов Многострадални. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с храмовото духовенство, отслужи богослужбата в Катедралния храм "Успение Богородично", на която присъстваха стотици християни.

 Проповедта си Негово Високопреовещенство започна с разяснение на евангелския текст от свети Йоан Богослов (Ин. 4:5-42), посветен на 5 Неделя след Пасха - на Самарянката, където прозвучават думите "Бог е дух: и тия, които Му се покланят, трябва да се покланят с дух и с истина" (Ин. 4:24). Архиереят продължи своето слово с дълбоко чествания в целия православен свят свети великомъченик Георги Победоносец. Припомняйки мъченическия му подвиг, митрополит Йоан каза: „За светиите великомъченици и войни като свети Теодор Стратилат, свети Димитър Солунски и свети Георги Победоносец, безспорно е характерна една дълбока черта на почитание, която ние трябва да извлечем от житието специално на светия великомъченик - неговата верност към Христос и неговата вяра в Христос. Затова и подвигът на тези човеци е свързан с това, че те са от една страна силни войни, мъжествени, но стават Христови войни. Тези две качества са неминуеми в изпълнението на техния подвиг“, каза Варненският и Великопреславски митрополит.

 След светата Литургия на площад "Св. Св. Кирил и Методий" бяха благословени войнските части, техните знамена и оръжие. Митрополит Йоан благопожела на цялото българско войнство и на служителите на Военноморския флот здраве, сили, крепкост и мъжеството на свети великомъченик Георги. Той допълни още: „Но най-вече ние се молим за мир в света, защото мирът е най-великото благо, той дава възможност на всяка нация да се развива...“. Митрополит Йоан поздрави всички именници и всички присъстващи, участващи в празника на Българската армия.

 Представителният блок на Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" поведе шествие от площада до Паметника на Приморци, загинали в Сръбско-Българската война - 1885 година, до сградата на Община Варна, на който бяха поднесени венци и цветя.

         

 

Нагоре