На 8 май 2018 г. отбелязваме Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец и 140 годишнината от създаването на Българския Червен кръст. По този повод в една от конферентните зали на хотел "Черно Море" във Варна бяха връчени червенокръстки отличия на заслужили деятели, доброволци и приятели на Червения кръст от град Варна и областта. Сред официалните гости бе Негово Високопреосвещенство Варненският и Велокопреславски митрополит Йоан.

 Г-н Илия Раев, председател на Областния съвет на БЧК във Варна разказа историческите събития от създаването на Червения кръст в света и България и отбеляза, че първият председател на БЧК във Варна е бил митрополит Симеон, за който се преподава с голямо уважение на обучаващите се червенокръстци.

 Митрополит Йоан обърна внимание в своето слово на важността от любовта между хората, на правилното отношение към Бог и към ближния. Архиереят допълни, че дейността на Червения кръст дава възможност за оделотворяване на новозаветното призвание към човека да върши добро, защото, докато в старозаветно време той е бил призван да не прави това, което на него не иска да му се прави, сега вече е призван към нещо повече - да прави това, което и на него иска да му се прави. Митрополит Йоан поздрави г-н Раев и всички съпоспешници и спомагащи дейността на БЧК с празничния ден.

         

 

Нагоре