До

 Негово Високопреосвещенство

 Варненски и Великопреславски

 Митрополит Йоан

 Ваше Високопреосвещенство,

 Обръщаме се към Вас с настоящето писмо по повод възникналото недоразумение, относно нашия форум "Българският дух в Европа през вековете", който ще се проведе в гр. Велики Преслав от 21 април 2017 г. до 23 април 2017 г.

 Ние, организаторите, форума "Българският дух в Европа през вековете" Ви уверяваме, че не сме имали и нямаме нищо общо с организаторите на събора „Виделей", който се предвижда да бъде проведен във Велики Преслав от 28 април 2017 г. до 01 Май 2017 г. Организаторите на събора „Виделей“ миналата година, когато се състоя нашият първи форум, провокативно направиха своето събитие, водени от егоцентричните си цели, използвайки нашето събитие, за да прокарат своите идеи, които ние категорично не споделяме. Тази година отново провеждат своя събор с цел заблуждаване на общественото мнение, че двете събития са идентични.

 С възмущение искаме да Ви уведомим, че нищо не ни свързва с техните нечисти и самозвани действия, които не работят за единението на българския народ и всяват смут в душите на православните християни. Темите, които разглеждаме на нашата конференция, за свързани с българите като основа на човешката цивилизация, като идентичност, дух и култура, като ревностни християни и защитници на християнските добродетели. Целта ни е да пропагандираме Велики Преслав, който е бил, е и ще бъде завинаги духовен център на словото и православиата култура. Велики Преслав е символът на Златния век не само за българите, но и за всички православни народи на земята. Във форума със свои доклади ще участват изявени наши историци, археолози, културолози, общественици. Документалните филми, които са заснети от наши участници и ще бъдат прожектирани на форума, ще покажат величието на българския дух и православните традиции. Единият от тях - "Въздигане"- е посветен на хан Алцек и откриването на негов паметник в град Челе ди Булгерия в Италия, с когото гр. Велики Преслав се побратими на нашия първи форум. Това е първият паметник на български владетел в Европа. Вторият филм - "Цивилизацията"- разказва за възникването на първата световна цивилизация по българските земи. В следващия филм - "Корени на духовността" - се популяризират скалните манастири край Варна и по долината на река Лом край гр. Русе.

 Ще бъде прожектиран и научно-документален филм за първият и действащ в Европа християнски манастир „Св. Атанасий Велики“ край с. Златна ливада, Чирпанско,създаден през 343/344 г.

 Ние търсим обединението, не всяваме разкол, не проповядваме сектанство и не търсим конфликт с нашата официална религия - православоието и не сме за евтина популярност, което, за съжаление, търсят организации като "Виделей".

 За нас ще бъде голяма радост, ако Вие или Ваши представители ни окажете честта да присъствате на нашия форум и да се уверите, че нашите цели и помисли са чисти и нашата вяра в Българската православна църква е нашето упование за делата ни!

 Нека Бог закриля нашата святата Татковина!

 С уважение:

 От името на организаторите

 проф. д. ик. н. д-р по социология Евгений Сачев

         

 

Нагоре