Вечерта на 21 февруари 2018 г. бе отслужена третата част от Великия покаен канон на преподобни Андрей Критски в катедралния храм на Варна. Той бе отслужен от иконом Божидар Янакиев, служащ в старинния храм "Успение Богородично", с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. В съборната служба участваха отци и миряни от целия град. Великото повечерие бе песенно украсено от свещеници на десния клир и църковни певци на левия. Канонът бе песенно украсен от Мъжкия хор при митрополитския храм.

Прочети още...

 На 20 февруари 2018 г. в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" съборно бяха отслужени Велико повечерие и втората част от Великия покаен канон на преподобни Андрей Критски. С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ставрофорен иконом Цветан Флоров прочете частта от покайния канон, украсен от пеенето на Мъжкия хор при катедралния храм. В богослужението взеха участие духовници и християни от града.

Прочети още...

 На 19 февруари 2018 г. започна Великденският пост, който заедно със Страстната седмица ще продължи до навечерието на празника на празниците Възкресение Христово - Пасха. В първия ден от поста, наричан още чисти понеделник, бе отслужено Велико повечерие с първата част от канона на свети Андрей Критски в Катедралния храм "Успение Богородично". С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, богослужбата бе възглавена от протосингела на Варненска и Великопреславска света митрополия ставрофорен иконом Димитър Стоев - председател на митрополитската катедрала.

Прочети още...

 На 19 февруари 2018 г. бе отслужена кратка заупокойна молитва и бяха поднесени венци и цветя в памет на йеродякон Игнатий (Васил Левски). С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан заупокойната молитва бе отслужена от ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и иконом Пламен Коларов. Богослужението и военният ритуал се състояха пред паметника на Васил Левски в Алеята на Възраждането в Морската градина.

Прочети още...

 На 18 февруари 2018 г., в навечерието на Великия пост, бе отслужена вечерня в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично". В съборното богослужение съслужиха свещеници от всички храмове на град Варна. Една част от тях украсиха богослужбата с източноцърковно пение. Молитвено участие взе Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, както и голяма част от свещениците и християните от града.

Прочети още...

         

 

Нагоре