На 19 февруари 2019 г. в град Варна бяха отбелязани 146 години от обесването на йеродякон Игнатий (Васил Левски). Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва пред паметника на Васил Левски в Алеята на Възраждането в Морската градина. Заедно с Архиерея съслужиха ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и митрополитският дякон Любомир Георгиев. Богослужението бе украсено от песнопенията на мъжкия хор при Катедрален храм "Успение Богородично".

Прочети още...

 Изказваме топла, всесърдечна и искрена благодарност към всички институции и към всички онези хора, които ни поздравиха по повод нашия личен празник - 50-годишния ни юбилей. Особено сме благодарни на всички онези личности, които дадоха своята лепта за децата, болни от диабет. На всички, които оказаха своето уважение, благодарим.

 Благопожелаваме Бог, със Своята крепка десница и благодат, да подпомага всички чеда на Варненска и Великопреславска епархия. Господ да дарува много здраве и сили и Своята любов на целия Божи народ.

 С почитание, благодарности и обич в Христа,

 Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

 На 14 февруари 2019 г. се изпълват 1150 г. от Успението на св. Кирил Славянобългарски. Тази бележита годишнина бе тържествено отбелязана с отслужване на благодарствен молебен в Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" – Варна от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с митрополити – членове на Светия Синод на Българската православна църква и гости от други поместни православни църкви. Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски Митрополит Неофит взе молитвено участие в богослужението.

Прочети още...

 На 13 февруари 2019 г., когато родната ни света Църква отбелязва паметта на св. Евлогий, архиепископ Александрийски, преп. Мартиниан и преподобни Зоя и Фотина, се изпълниха и 50 години от рождението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

 За да уважат архиерея и съслужат заедно с него в празничния ден, в престолния град Варна дойдоха Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски Митрополит Неофит, Техни Високопреосвещенства Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Западно и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Техни Преосвещенства Мелнишки Герасим и Велички Сионий.

Прочети още...

 „Притчи за деца” е заглавието на новата детска книжка, която се издава от Варненска и Великопреславска света митрополия. Тя съдържа 13 притчи за деца от преп. Макарий Велики, преп. Амвросий Оптински и преп. Паисий Светогорец. Прекрасните примери, които са отпечатани в изданието, са завладяващо слово, което по много начини може да стопли детската душа. Целта на книжката е да насочи детския ум към Бога, към молитвата и към извършването на добри дела.

Прочети още...

         

 

Нагоре