Богородичната мозаечна икона „Геронтиса“ е донесена във варненския катедрален храм „Успение Богородично“ на 26 декември 2012 г. с благословението на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил от манастира „Пантократор” на Света Гора Атон.

 Пресвета Богородица е изобразена в молитвена поза в цял ръст. Нейният лик е ласкав и изпълнен с милост, оставящ у всеки поклонник чувство на радост и утеха.

 Иконата е копие на едноименната Светогорска светиня, която се намира в съборния храм на манастира „Пантократор”. Първоначално тя се е намирала в олтара на храма. Веднъж един стар игумен на Пантократорския манастир се разболял от болест, която го приближила до кончината му. Като предузнал, по откровение времето, когато щяла да настъпи, и желаейки, преди да отпътува към вечния живот, да бъде удостоен с причастие, той помолил чредния йеромонах да побърза с извършването на литургията. Но йеромонахът не обърнал нужното внимание на молбата на своя игумен и не бързал с извършването на службата. Тогава чул от намиращата се в олтара икона на Божията Майка строг глас, който му заповядал да изпълни желанието и волята на своя игумен. По този случай тази икона на Пресвета Богородица била наречена “Геронтиса” (тоест Духовна старица). [1]

Прочети още...

Чудотворната икона на Пресвета Богородица Всецарица (Пантанаса) се намира в съборния храм на Ватопедския манастир, на Света Гора - Атон. Преди няколко години с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм ''Св. Атанасий'' в град Варна беше донесено копие на чудотворната икона Всецарица от Света Гора.

 По Божията милост тази икона е била изписана, чрез ръката на монах-иконописец от Ватопедския манастир. Тя е престояла повече от 40 дни в олтара на съборния храм, като е била изнасяна и поставяна до оригинала при отслужване на молебен канон към Пресвета Богородица. [1]

Прочети още...

 Чудотворната икона на Пресвета Богородица се намира в старинен храм „Успение Богородично“ в град Варна.

 Храмът, познат на варненци като „Малката Богородица“ е един от най-древните в престолния град на Варненска и Великопреславска епархия. Построен е преди повече от 400 години и се отличава със своя старинен архитектурен стил. Впечатляващ е богато украсеният иконостас и изящните храмови икони.

Прочети още...

         

 

Нагоре