Вече почти две десетилетия Варненска и Великопреславска света митрополия е организатор и гостоприемен домакин на Седмицата на православната книга. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан откри православния форум с приветствие към всички гости – автори, преводачи, издатели и читатели на православни богословски книги, събрали се отново във Варна, за да представят плодовете от своите трудове, като им пожела, обогатявайки се в радостта от взаимното общение, да почерпят вдъхновение към още по-усърдна работа на избраното поприще.

Прочети още...

 На 5 септември Варненският и Великопреславски митрополит Йоан откри "Седмицата на православната книга". В своето встъпително слово митрополит Йоан заяви: „Варненска митрополия има честта да бъде гостоприемен домакин на едно от най-вълнуващите събития от живота на родната ни църква и на епархията”. Негово Високопреосвещенство разказа как форумът е учреден във вече далечната 1998 година с благословението и активното съдействие на покойния негов предшественик митрополит Кирил. В годините "Седмицата на православната книга" се утвърждава като международен православен форум. Митриполитът говори за образователната функция на църквата като една от най-важните и смислово-определящи в нейната мисия и присъствие в света. Църквата винаги е призовавала своите чеда не към сляпа, а към разумна и осъзната вяра, придружена от разбиране на своите смисъл и съдържание. Тя винаги е имала просветна и културна мисия.

Прочети още...

 На 7 септември в пленарната зала на Община Варна беше открита "Седмицата на православната книга" с тропара на Петдесетница. Тази година изданието беше посветено на 1150 години от покръстването на България. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславки митрополит Йоан приветства всички гости, уважили с присъствието си откриването на международния православен форум. Архиереят наблегна на факта, че именно във Варна, Караач теке, е открит и най-ранният скрипториум в Европа; последните научни и археологически проучвания сочат недвусмислено, че тук е била ковачница на християнската книжовност, която е потекла към вътрешността на континента, просвещавайки и християнизирайки го. После посочи, че темата на тазгодишните доклади в пленарната зала е точно „Мисията на Църквата за спасението на човека”.

Прочети още...

 От 8 до 14 септември 2014 г. се проведе "Седмицата на православната книга". И през тази година християните, жители и гости на град Варна имаха уникалната възможност да зададат своите въпроси на известни православни богослови и духовници. През тази година, както и през изминалите издания на богословския семинар бяха представени десетки интересни книги. Като съпътстващи прояви бяха организирани презентации и прожекции на православни документални и игрални филми.

Прочети още...

 Oт 23 до 29 септември се проведе поредното издание на „Седмицата на православната книга”. През 2013 г. християнският свят отбелязва 1700 години от издаването на Миланския едикт и 1150 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. Дълго време беше отделено на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Спомени споделиха: проф. Валерий Алексеев – президент на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”, прот. Дончо Александров – предстоятел на храм „Св. Атанасий”, г-н Илко Раев и г-н Андрей Стамболи.

Прочети още...

         

 

Нагоре