Варненска и Великопреславска света митрополия представя книгата “С радост и упование в Господа”, чиито автор е Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. През настоящата 2023 година се изпълват 10 години от интронизацията на Архиерея за Варненски и Великопреславски митрополит. Той е канонично избран от Светия Синод в пълен състав на 22 декември 2013 г.

 Сборникът се състои от пет раздела и в него са поместени слова и проповеди на митрополит Йоан, произнасяни през последните години, с цел духовна полза на православните християни.

Прочети още...

 С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан Варненска и Великопреславска света митрополия представя книгата “Господ е крепост на моя живот”, издадена през 2023 година по случай 10-годишнината от упокоението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил (1954 2013).

 Архиерей, преминал през най-тежките периоди за Българската православна църква в най-ново време, митрополит Кирил направи всичко по силите си за заздравяването и въздигането на християнския живот в повереното му от Бога паство.

 По случай кръглата годишнина, за да почетат паметта на достойния архиерей и изпълвайки хилядолетния завет на светата Църква, която помни всички свои членове – живи и покойни, – Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Техни Високопреосвещенства Ловчанският митрополит Гавриил и Неврокопският митрополит Серафим, и Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим – секретар на Светия Синод на БПЦ, взеха участие в заупокойните богослужения за приснопаметния митрополит Кирил, които се проведоха на 9 юли 2023 г. в град Варна.

Прочети още...

 С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан през 2023 г. се издава втора книга от богатото творчество на светител Тихон Задонски. Тя обхваща четвъртия том от творенията му и по-специално произведението “Духовно съкровище, събирано от света”. Изданието се състои от 157 неголеми самостоятелни статии и представлява собствено размишления за предметите на вярата по повод думи, изречения, предмети или дадени действия и явления.

 

Предговор от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

 На 13 август 2023 г. се изпълват 240 години от деня на блажената кончина на почитания в целия православен свят светител Тихон, епископ Воронежки, Задонски Чудотворец (1724 – 1783). Свети Тихон е роден през 1724 година в бедно семейство на църковен служител – четец и певец в село Короцко, Новгородска губерния. На 16 години Тихон започнал да учи в новосформираната Новгородска семинария, където показал такива успехи, че още преди завършването на последния курс получил поръчение да преподава гръцки език в същата семинария. На 34 години св. Тихон приел монашество и скоро след това станал преподавател по философия и инспектор в Новгородската семинария. Прекрасното владеене на гръцкия език, дълбокото разбиране на Свещеното Писание, всестранното познаване на светоотеческите писания – всички тези съкровища св. Тихон придобил благодарение на обучението си и преподавателската работа в семинарията. На 26 август 1759 г. йеромонах Тихон преминал на разпореждане на епископа на Твер и в същата година станал ректор на Тверската семинария. Този период е светла страница в историята на това учебно заведение.

Прочети още...

 Книгата “Събрани творения на светител Тихон Задонски. Плът и дух” – Том I (1760 – 1768 г.), Книга I се издава през 2023 година с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Изданието обхваща първата част от богатото творчество на светеца. Тук са поместени произведенията, които са съставени, докато той управлява Воронежката епархия.

 

Предговор от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

 През 2023 година се изпълват 240 години от деня на блажената кончина на известния руски светец св. Тихон, епископ Воронежки и Елецки (1724 – 1783). Литературното богословско наследство на св. Тихон Задонски е обширно и по своята тематика е разностранно. Светителят считал, че главната цел на човешкото битие тук на земята е спасението на душата. Мисълта за спасението като ярка нишка преминава през цялото му творчество. В произведенията на светия отец християнинът ще намери много въпроси, които възникват у него по пътя към вечността. Писмата на св. Тихон Задонски, които са включени в неговите събрани творения, почти винаги завършват с думите: “Спасявай се!”, ”Спасявай се в Господа!”, “Спасявай се в Христа Иисуса!”.

Прочети още...

Предговор

 Драги читатели,

 Свещените песни и църковното пение заемат най-обширното място в богослужението на светата Православна църква. Затова и важността им е очевидна. Вниманието на влизащия човек в православния храм на вечерно богослужение бива привлечено от словата на съответните стихири за деня. По-нататъшното течение на православната служба – утренята с четенето на каноните, задържа молещата се душа в същото внимание и води до осезаемо духовно утешение.

 Ръководството на духовните отци, което изисква като основно духовно правило всекидневното отслужване на православните служби, устроява духовния мир и съдейства всяко църковно тържество и всеки ден от седмицата да станат живоносни. Всичко това помага на човешката душа за правилното разбиране на цялата съкровищница от светоотечески мисли, което представлява безценна помощ в разрешаването на основните въпроси от духовния живот на човека.

Прочети още...

         

 

Нагоре