С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан Варненска и Великопреславска света митрополия представя книгата “Господ е крепост на моя живот”, издадена през 2023 година по случай 10-годишнината от упокоението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил (1954 2013).

 Архиерей, преминал през най-тежките периоди за Българската православна църква в най-ново време, митрополит Кирил направи всичко по силите си за заздравяването и въздигането на християнския живот в повереното му от Бога паство.

 По случай кръглата годишнина, за да почетат паметта на достойния архиерей и изпълвайки хилядолетния завет на светата Църква, която помни всички свои членове – живи и покойни, – Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Техни Високопреосвещенства Ловчанският митрополит Гавриил и Неврокопският митрополит Серафим, и Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим – секретар на Светия Синод на БПЦ, взеха участие в заупокойните богослужения за приснопаметния митрополит Кирил, които се проведоха на 9 юли 2023 г. в град Варна.

Предисловие

 На 9 юли 2013 г. се упокои в Господа Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Неговият живот протича в две епохи – във времето, когато атеистическата идеология е в силата си (1954 – 1989 г.), и в периода на прехода и преобразуванията в българското общество – от 1989 г. до 2013 г., когато приключва земният му път.

 За светата Църква и за държавата времето е било сложно и нееднозначно. Същевременно в края на 80-те години на XX век вече се наблюдаваше процес на голямо църковно пробуждане и възвръщане към основите на православната вяра. Това бе вдъхновение, което обхвана цялото общество. Налице беше религиозен подем. Точно в този отрязък от време започва и митрополитското служение на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, което продължава 24 години – от 26 февруари 1989 г. до 9 юли 2013 г. Митрополит Кирил имаше ярко духовно служение и активно участие в тези важни за светата Църква процеси.

 Настоящата книга е подготвена от Варненската и Великопреславска света митрополия по повод 10-годишнината от смъртта на обичания архиерей. В първия ѝ раздел са събрани спомени за покойния митрополит Кирил от духовници, миряни и учени, а във втория раздел са поместени някои проповеди и слова на митрополита. В третата част е отразено служението на митрополит Кирил чрез фотоархива, който принадлежи на Варненската и Великопреславска митрополия. Изказваме благодарност на проф. д-р Аксиния Джурова за предоставените снимки от нейния личен архив, както и от архива на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“. Всесърдечно благодарим на всички, които участваха в написването на тази книга митрополити, свещеници, учени и миряни. Господ да им въздаде за доброто дело.

 Като нишка в тази книга може да бъде проследена мисълта на един от авторите:

 „Не поради това, че не е могъл, не заради неговите грешки и немощи, а според това, което реално е направил, а то е много, – е нужно да го помним и го помним – с благодарност”.


 Изданието може да бъде намерено чрез Епархийския църковен магазин, намиращ се на адрес: гр. Варна, бул. “Съборни” № 31А, при склада на Варненска и Великопреславска света митрополия, както и при църковната книжарница на храм “Св. Архангел Михаил”, намираща се на адрес: ул. “27 юли” № 9.

 Лице за контакт:

 – Янислав Щерев, началник склад: 0879 877 015;

 – Валентин Илиев, експерт продажби: 0894 731 344.

         

 

Нагоре