† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ – 2024 г.

 Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия,

 В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще отговорят: „Воистину Воскресе!“. В това провъзгласяване на истината за възкресението на Спасителя се съдържа целият смисъл на нашата вяра.

Прочети още...

 Последните дни сърцата ни са изпълнени от голяма духовна тревога, защото настъпи огромно разделение сред вярващите човеци от родната ни свети Църква. Намираме се в особено благоприятно време на опомняне, когато се нижат дните на третата подготвителна Неделя към Великия пост.

 „Църквата е общият дом на всички“, казва свети Йоан Златоуст (Из Беседа към Евангелието според Матей, XXXII, 6, в: Творения, Том VII, с. 370). Към благоустрояването на този наш общ дом сме призвани всички ние, православните християни, независимо от нашето служение и чин в Богочовешкия организъм. Същият свети отец пише: „Църквата не познава разлика между владика и служител“ (Из Беседа към посланието на свети апостол Павел до Филимона, I, 1, в: Творения, Том XI, с. 917).

Прочети още...

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН

ПОСЛАНИЕ ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО – 2023 г.

 Обични в Господа отци, представители на монашеството, братя и сестри, чеда на Варненската и Великопреславска епархия,

 „Христос се ражда, славете! Христос от небесата, посрещайте! Христос на земята, възвеселете се! „Възпейте Господу, цяла земьо” (Пс. 95:1). И нека двете заедно да река: „Да се веселят небесата и да тържествува земята!” (Пс. 95:11), както за небесния, така и за земния! Христос в плът, с трепет и радост веселете се! С трепет – заради греха; с радост – заради надеждата!”.

Прочети още...

 Обични в Господа отци, представители на монашеството, братя и сестри, чеда на Варненската и Великопреславска епархия,

Христос Воскресе!

 Като изричаме тези думи, какво можем да кажем повече? Всичко е казано. Наистина денят на Възкресението Христово се явява цар на дните и глава на празниците. Св. Климент Охридски ни поучава: „послушайте да ви разкажа за славата и честта на тоя ден, в който Господ, нашият Бог, победи дявола и, като разруши силата на смъртта, възкръсна от гроба като безсмъртен и заедно със Себе Си възкреси всички умрели праведници. И сега Той ни призовава, чрез пророка, който казва: „Дойдете да запеем Господу и да възкликнем към (Бога), твърдинята на спасението ни; да застанем пред лицето Му със славословие, с песни да възкликнем към Него“ (Пс. 94:1–2); защото Той слезе от небето, за да потърси заблудилия се и за да спаси погиналия човек (Мат. 18:11; Лука 19:10)“.[1]

Прочети още...

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН

ПОСЛАНИЕ ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО – 2022 г.

 „А като видяха звездата, те се зарадваха с твърде голяма радост. И като влязоха в къщата, намериха Младенеца с майка Му Мария и паднаха, та Му се поклониха; и като откриха съкровищата си, принесоха Му дарове: злато, ливан и смирна“ (Мат. 2: 10 – 11).

Прочети още...

         

 

Нагоре