Ваше Високопреосвещенство,

 С радост си спомняме онзи декемврийски ден преди пет години, в навечерието на светлия празник Рождество Христово, когато бяхте избран и канонично утвърден на катедрата на Варненска и Великопреславска света митрополия. Пет години, които преминаха в Архипастирска грижа, в подкрепа на духовенството, в милосърдие за нуждаещите се, в просветна дейност и книгоиздаване, усърдие за разпространение на Христовата вяра и Боговдъхновена проповед. Проявихте се като добър стопанин, взискателен към богослужебния ред и състоянието на храмовете. Продължихте традицията, но и надградихте в създаване на нови инициативи.

 В този период благодарение на Вашата енергичност, духовна сила, организаторски способности се състояха две бележити чествания в епархията ни с изключително значение не само за родната ни Църква, но за целия православен свят. Тържествено отбелязахме 1150 години от покръстването на българския народ и 1125 години от Преславския църковно-народен събор. В тези години имахме духовната радост да посрещнем два пъти в пределите на епархията Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, членове на Светия Синод на БПЦ, Архиереи и духовници от Поместните православни църкви.

 В изминалото кратко време ние станахме свидетели на Вашият пример в „слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота” (1 Тим. 4:12), който за нас е духовен стимул за ревностно служение. Приемете от името на Епархийския съвет, клира на Богоповерената Ви епархия, служителите при светата митрополия, нашите всесърдечни поздравления и благопожелания.

 Нека Господ да преумножава богато Вашите трудове, да се увеличава Вашето паство, да Ви дарува крепки душевни и телесни сили, а Вашето Архипастирско служение да бъде дълголетно, в здраве, белязано от Христовата любов и радост.

 На многая и благая лета, Високопреосвещени Владико!

 

22.12.2018 г.

гр. Варна

         

 

Нагоре