Христос Воскресе!

 Обични в Господа братя и сестри, чеда на Варненската и Великопреславска епархия,

 Всичко за което се молихме в продължение на светата Четиридесетница и просихме от Господа, сега в пълнота ни бе дарувано чрез Неговата благодат: ние достигнахме до пречестните дни на страданията Христови и сега се покланяме на светото и славно Негово Възкресение.

 Възкръсна Христос и вече не умира. „Смъртта няма вече власт над Него“ (Рим. 6:9). Той възкръсна и прие властта да възкресява всички. Възкръсна и сега възкресява духовно тези, които се обръщат към Него със смирение и вяра!

 Колко блага и утешителна е нашата вяра! Какво велико щастие е да бъдеш християнин! Къде има толкова светлина и живот, колкото в Евангелието? Къде има толкова упование и утешение, колкото при кръста?

 Ние, които сме християни, носим кръст на гърдите си и празнуваме Христово Възкресение. Там, където цялата земна мъдрост се изгубва и не знае какво да прави – да мълчи или да роптае – ние я намираме над гроба – там християнската вяра най-вече показва своето Божествено действие – озарява, утешава и дава живот. Кръстът, който стои върху нашите гробове, говори много повече за предназначението на човека, отколкото всички философски системи.

 Нека да познаем нашето съкровище и да се научим да го пазим! Нека не бъдем лекомислени, „люлеени и увличани от всеки вятър на лъжливо учение, по лукавството на човеците, по хитрото изкуство на измамата, а с истинска любов да растем по всичко в Оногова, Който е глава, - Христос“ (Еф. 4:14-15).

 Възкресението Христово тогава ще е действителен празник за нашите души, когато е наше възкресение и тук на земята. За да бъдем в силата на възкресението, най-вече е нужно да имаме мир помежду си и братска обич, защото по това ще познаят всички, че сме ученици на Възкръсналия.

 Обични в Господа братя и сестри, чеда на Варненската и Великопреславска епархия, всички ние имаме голям дълг – да бъдем истински благовестници на Възкресението и на мира по целия свят. Възкресението Христово е наистина всемирен празник, защото по думите на апостола „в Него благоволи Отец, да обитава всичката пълнота, и чрез Него да примири със Себе Си всичко, било земно, било небесно, като го умиротвори чрез Него, с кръвта на кръста Му.“ (Кол. 1:19-20).

 Днес светата Църква ни призовава: „Ден е на Възкресението: да се просветим от тържеството и един друг да се прегърнем, да назовем братя и ненавиждащите ни, заради възкресението всичко да простим и така да възкликнем: Христос възкресе от мъртвите, със смъртта Си смърта победи, и на намиращите се в гробовете живот подари.“

Честито Възкресение Христово! 

         

 

Нагоре