Ваше Високопреосвещенство, всечестни отци, обични в Господа братя и сестри,

 Чест и истинска духовна радост е за мен, като митрополит на светата и богохранима Варненска и Великопреславска епархия, да открия двадесет и първото поредно издание на една от съществените наши прояви, църковно-просветно събитие в живота на епархията ни – „Седмицата на православната книга“.

 И през настоящата година този утвърден всеправославен форум събира в морската ни столица автори, преводачи и издатели на православна богословска литература, които ще имат възможността да представят плодовете на своя труд и да се обогатят в радостта от взаимното общение, участвайки и в богослужебния живот на нашата Църква.

 Особено съм радостен да приветствам сред нас изтъкнатия духовник, богослов и приятел на нашата епархия и на Православната ни църква – нашият събрат и съслужител Негово Високопресовещенство Черногорския и Приморски митрополит Амфилохий от Сръбската православна църква.

 Благодаря, Ваше Високопреосвещенство, че се съгласихте въпреки Вашите усилени трудове да бъдете сред нас и да изнесете Вашата духовна беседа във връзка с поставената тема.

 Както беше обявено и в предварително огласената програма на форума, двадесет и първото издание на варненската Седмица на православната книга ще премине под знака на голямата и особено важна за всички нас тема „Православното възпитание на младите хора“. Тази тема не е избрана случайно, тъй като младите са тези, които са бъдещето не само на страната ни, но и на Православната ни църква, а и Сам Христос ни призовава от страниците на светото Евангелие да се отнасяме със специално внимание, с нежна грижа и любов към „тия малките“, защото – свидетелства Господ – „техните Ангели на небесата винаги гледат лицето на Моя Отец Небесен“ (Мат. 18:10).

 На всички участници и гости в двадесет и първата Седмица на православната книга от сърце благопожелавам незабравими дни в слънчева Варна, лични и творчески успехи и всяко добро от Господа.

 Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички вас!

 На добър час!

† Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

 19 септември 2019 г.

 гр. Варна

         

 

Нагоре