Понеже съвременните хора не живеят просто, те са много разпилени. Захващат се за много неща едновременно и се изгубват в много грижи. Аз като свърша едно-две неща, тогава мисля за други. Никога не върша много неща наведнъж. Сега мисля да направя едно, свършвам го и после мисля да правя нещо друго. Защото, ако не свърша едното, а започна друго, нямам покой. Когато човек трябва да върши много неща едновременно, това го подлудява. Само от това, че мисли за толкова неща наведнъж, се разболява от шизофрения.

 В колибата беше дошъл един младеж, който имаше психически проблеми. Казваше ми, че страдал, понеже имал някаква наследствена чувствителност към такива проблеми и т.н. „За каква наследствена чувствителност ми говориш? – казвам му. Първо, необходима ти е почивка. След това да си вземеш дипломата, след това да отидеш войник, после да потърсиш назначение на работа“. Послуша ме, клетият, и си намери пътя. По този начин хората намират и самите себе си.

 -Отче, и аз, когато работя, лесно се уморявам. Не разбирам на какво се дължи.

 -Това, което на теб ти липсва, е търпението. И причината, поради която нямаш търпение, е, че се захващаш с много неща. Разпиляваш се на много страни и се уморяваш. А понеже си чувствителна и гледаш да изпълниш всичко както трябва, това те довежда до изнервеност.

 Когато живеех в манастира, имах един началник в дърводелната – отец Исидор. Горкият, нямаше никакво търпение. Започваше един прозорец, нервираше се и захващаше да прави врати; и там се нервираше и ги оставяше, после захващаше покривен материал. Всичко оставяше по средата, без да довърши нищо. Едни дъски се губеха, други не бяха нарязани правилно.

 Има хора, чиито сили са ограничени и могат да вършат само едно-две неща, а се залавят с много и после нищо не могат да свършат както трябва, а повличат и други след себе си. Колкото е възможно, нека човек се захваща с по-малко неща, да ги довършва, както трябва, и да държи ума си чист и отморен, а след това да започва нещо друго. Защото ако умът му се разпилее в много неща, каква духовна работа ще може да извършва после? Как ще си спомни за Христа?

 Източник: Преподобни Паисий Светогорец, Слова Том 1 С болка и любов за съвременния човек, Видинска света митрополия 2015 г.

 Снимкa: Йордан Костов

         

 

Нагоре