Повече от две десетилетия Варненска и Великопреславска света митрополия е организатор и гостоприемен домакин на Седмицата на православната книга. През 2019 година, в края на месец септември „Седмицата” събра в град Варна автори, преводачи, издатели, духовници и почитатели на православната книга.

Прочети още...

 През 2018 година, в началото на месец септември „Седмицата” събра в град Варна автори, преводачи, издатели, духовници и почитатели на православната книга. Тазгодишното издание на Варненския книжовен форум беше посветено на 1125 години от Преславския събор. Форумът е учреден във вече далечната 1998 година с благословението и активното съдействие на покойния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Неговото богоугодно дело се продължава от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Прочети още...

 Вече почти две десетилетия Варненска и Великопреславска света митрополия е организатор и гостоприемен домакин на Седмицата на православната книга. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан откри православния форум с приветствие към всички гости – автори, преводачи, издатели и читатели на православни богословски книги, събрали се отново във Варна, за да представят плодовете от своите трудове, като им пожела, обогатявайки се в радостта от взаимното общение, да почерпят вдъхновение към още по-усърдна работа на избраното поприще.

Прочети още...

 На 5 септември Варненският и Великопреславски митрополит Йоан откри "Седмицата на православната книга". В своето встъпително слово митрополит Йоан заяви: „Варненска митрополия има честта да бъде гостоприемен домакин на едно от най-вълнуващите събития от живота на родната ни църква и на епархията”. Негово Високопреосвещенство разказа как форумът е учреден във вече далечната 1998 година с благословението и активното съдействие на покойния негов предшественик митрополит Кирил. В годините "Седмицата на православната книга" се утвърждава като международен православен форум. Митриполитът говори за образователната функция на църквата като една от най-важните и смислово-определящи в нейната мисия и присъствие в света. Църквата винаги е призовавала своите чеда не към сляпа, а към разумна и осъзната вяра, придружена от разбиране на своите смисъл и съдържание. Тя винаги е имала просветна и културна мисия.

Прочети още...

 На 7 септември в пленарната зала на Община Варна беше открита "Седмицата на православната книга" с тропара на Петдесетница. Тази година изданието беше посветено на 1150 години от покръстването на България. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславки митрополит Йоан приветства всички гости, уважили с присъствието си откриването на международния православен форум. Архиереят наблегна на факта, че именно във Варна, Караач теке, е открит и най-ранният скрипториум в Европа; последните научни и археологически проучвания сочат недвусмислено, че тук е била ковачница на християнската книжовност, която е потекла към вътрешността на континента, просвещавайки и християнизирайки го. После посочи, че темата на тазгодишните доклади в пленарната зала е точно „Мисията на Църквата за спасението на човека”.

Прочети още...

         

 

Нагоре