През 2018 година, в началото на месец септември „Седмицата” събра в град Варна автори, преводачи, издатели, духовници и почитатели на православната книга. Тазгодишното издание на Варненския книжовен форум беше посветено на 1125 години от Преславския събор. Форумът е учреден във вече далечната 1998 година с благословението и активното съдействие на покойния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Неговото богоугодно дело се продължава от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

 В съвременния комерсиален свят православна книга е все по-трудно откриваема. През последните двадесет години организаторите на „Седмицата“ са направили много за популяризирането и опознаването на православната литература, за да може тя да заеме своето достойно място.

 Тази година бяха представени две нови книги, издания на Варненска митрополия: „Посланието на Цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис ” и „Въведение в православната философия на възпитанието” на Черногорския и Приморски митрополит Амфилохий.

 Аудиторията се запозна с новите книги на Синодалното издателство на Българската православна църква, както и с издания на Софийска, Ловчанска и Неврокопска митрополия. Представиха се нови заглавия на издателства: „Омофор”, „Светигора”, „Зограф”, фондация „Двери”, както и издания на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Беше представен Богословския факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, както и специалност Теология на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

         

 

Нагоре