От 6 до 12 септември в град Варна се състоя дванадесетата "Седмица на православната книга". Форумът се провежда от 1998 г. и няма аналог в България. Дванадесет години проявата е част от културния живот на град Варна и събира автори и издатели на православна литература от цял свят.

 Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил откри утвърдения православен форум. След приветствието на официалните гости вечерта продължи с доклад на митрополит д-р Кирил на тема „Монашеството като форма за запазване на евангелските заповеди и преданието на Църквата”. Свещ. Йоан Карамихалев от столичния храм "Света София" представи своята нова книга "Записки по православна християнска етика", като проследи основните теми залегнали в нея. Денят приключи с доклад на д-р Валентин Кожухаров, завеждащ мисионерския отдел на Великотърновска света митрополия, който говори за мисията на Църквата да свидетелства за вярата пред света.

 През вторият ден на семинара Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил откри конференция, която се проведе в рамките на семинара „Исихастката традиция и съвременният църковен живот”. Вечерта продължи с доклад „Св. Никодим Светогорец и тайнствата на Църквата" на Негово Високопреосвещенство архиепископа на Прага и митрополит на Чешките и Словашките земи Христофор. След него доклад представи игумен Пьотър (Пиголь) – завеждащ информационно-издателския сектор на Отдела за религиозното образование и катехизация на Руската православна църква - „Учениците на св. Григорий Синаит - св. Теодосий Търновски, св. Роман Търновски и св. Ромил Видински и Търновската книжовна школа”.

 На третия ден, 8 септември, Негово Високопреосвещенство архиепископът на Прага и митрополит на Чешките и Словашките земи Христофор оглави съборната св. Литургия за празника, в която взеха участие архиереи и свещенослужители от различни поместни православни църкви и Света Гора - Атон: Негово Високопреосвещенство Черногорско-Приморския митрополит Амфилохий, Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил като домакин, Негово Преосвещенство Кремечугския и Лубянски епископ Тихон, Негово Високопреподобие архимандрит Йосиф - игумен на манастира „Ксиропотам”, Света Гора, и останалите гости от Русия, Украйна, Сърбия, Полша и Гърция, Чешките и Словашките земи, както и свещениците от варненските храмове. Тържествеността на богослужението бе усилена от свещеническото ръкоположение, което Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил извърши над дякон Тодор от село Стожер.

 Вечерта бе изслушан докладът на архимандрит Йоаникий, игумен на манастира „Преображение Господне”, гр. Сохос: „Света Гора – фар на исихазма”. Негово Високопреподобие архимандрит Йосиф, игумен на манастира „Ксиропотам”, Света Гора – Атон, изнесе много интересен и изчерпателен доклад на тема „За невидимата борба със страстите – очистването на вътрешния човек с молитва, покаяние и добродетелен живот”. Негово Високопреосвещенство Черногорско-Приморския митрополит Амфилохий успя за кратко време да запознае слушателите с „Епохата на св. Григорий Палама и значението на исихазма за съвременния свят”.

 На 9 септември "Седмицата на православната книга" продължи с богословска конференция. Тя започна с участието на Негово Високопреосвещенство архиепископа на Прага и митрополит на Чешките и Словашките земи Христофор и интересната тема „Исихастката традиция в Православната църква на Чешките и Словашките земи”. Негово Високопреосвещенство Черногорско-Приморския митрополит Амфилохий Радович представи много интересната и обсъждана сред християните тема „Тайната на Света Троица според св. Григорий Палама”. Последваха докладите на архимандрит Йосиф, игумен на манастира „Ксиропотам”, Света Гора – Атон, с тема „Аскетическата исихастка традиция и нейното отражение и продължение в съвременния свят на Св. Гора” и доклада на доц. д-р Стоян Чиликов от ПУ "Св. Паисий Хилендарски" на тема "Учението на св. Николай Кавасила за тайнствата". Особен интерес предизвика и докладът на доц. Костадин Нушев на тема "Заветът на св. Йоан Рилски".

 Следобед конференцията продължи с доклада на Негово Преосвещенство Кремечугския и Лубянски епископ Тихон "Съсредоточаването като основа за духовния живот". Върху "Ролята на монашеството в съвременния свят" се спря в своя доклад архим. Варсонофий (Дорошкевич) от Полската православна църква, а за "Църковната катехеза и тайноводството - подготовката за св. Причастие" говори сънародникът му свещ. д-р Андрей Бачински, преподавател във Варшавския християнски институт. Конференцията завърши с доклада на гл. ас. Светослав Риболов на тема "Предизвикателствата пред Паламидското учение за божествените енергии в началото на 21 век".

 Вечерта бяха изнесени следните доклади: „Религиозното образование в държавните училища в Украйна” на Негово Преосвещенство Кремечугския и Лубянски епископ Тихон и „Евхаристийното учение на св. Никодим Светогорец” на архимандрит доц. Никодим Скретас от Богословския факултет на Солунския университет.

 На 10 септември богословската конференцията продължи. Много ясни и разбираеми бяха сутрешните доклади на архимандрит доц. Никодим Скретас - „Иисусовата молитва и свeтото Причастие – пътища към обожението” и на проф. Георгиос Мандзаридис с темата „Причастието на Бога – участието на човека в Божията благодат”. В следобедните часове беше представен докладът „Исихазмът по румънските земи” на Негово Високопреосвещенство архиепископа на Томис Теодосий от Румънската православна църква.

 Лекции изнесоха: доц. д-р Миконя Кнежевич от Философския факултет в гр. Косовска Митровица „Порядъкът (τάξις, taxis) на личностите на Света Троица в Аподиктичното слово на св. Григорий Палама”; йеромонах Герман (Лытус) от Саратовска епархия на Руската православна църквa - с тема “Св. Киприан, митрополит Киевски и Московски, и исихастката традиция в Русия”; игумен Пьотър (Пиголь), завеждащ информационно-издателския сектор на Отдела за религиозно образование и катехизация на Руската православна църква - с тема "Св. Паисий Величковски и възраждането на исихастката традиция в Русия и Молдова”; гл. ас. д-р Свилен Тутеков от Православния богословски факултет на ВТУ “Св. Кирил и Методий” - с тема „Светотайнствените основи на подвига според св. Григорий Палама”.

 Вечерта продължи с лекции на прот. проф. Василиос Калиакманис от Богословския факултет на Солунския университет с тема „Православният духовен живот днес – служението на духовниците и на миряните” и на проф. Георгиос Мандзаридис от Богословския факултет на Солунския университет, който говори за духовния живот в Бога и с Бога.

 На 11 септември "Седмицата на православната книга" продължи с представяне дейността на Църковно-научния център „Православна енциклопедия” и прожекцията на игралния филм „Поп” на режисьора Владимир Хотиненко (за историята на Псковската мисия по време на Втората световна война), със съдействието на Генералното консулство на Руската федерация във Варна.

 На вечерната сесия в зала „Пленарна” в Община Варна бяха представени изданията на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”: „Лермонтов и Православието” от Сребрина Талева, „Православното единство – история и съвременност” от Денис Алексеев и „Руските новомъченици и изповедници на вярата от 20 век” на свещеник Кирил Краснощеков от Саратовска епархия на Руската православна църква.

 На 12 септември с празнична св. Литургия в катедралния храм „Успение Богородично” град Варна бе закрита дванадесетата "Седмица на православната книга". Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил поздрави участниците и им пожела Божието благословение и закрила през всички дни на живота им.

         

 

Нагоре