От 5 до 11 септември в град Варна се проведе "Седмицата на православната книга". Темата на тринадесетото издание на православния форум беше "Възраждането на духовния живот на личността".

 Международният богословски форум беше открит от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил в зала "Пленарна" на Община Варна. Заместник-кметът на град Варна, г-н Коста Базитов, приветства присъстващите, като благодари за успешното сътрудничество между двете институции Варненска и Великопреславска света митрополия и Община Варна. В същия ден беше представен първият том от "Съчинения на Варненски и Преславски Митрополит Симеон (1840–1937)".

 На 6 септември се проведе семинар „Духовната просвета и катехизация в Църквата”. Темата на пленарната сесия тази година беше: „Православнaтa катехизация в условията на съвременната глобализация и космополитизъм”. Г-н Дарин Алексиев представи книгите „Духовна азбука” на Св. Димитрий Ростовски и „Мисли за всеки ден от годината” на Св. Теофан Затворник.

 На 7 септември програмата продължи с книжен базар за православна литература пред храм "Св. Николай". В зала „Пресцентър” продължи Богословската конференция на тема „Духовната просвета и катехизация в Църквата”. Работната и дискусионна сесия обсъди: „Организация, методи, форми и съдържание на православнaтa катехизация и въцърковяване на деца и младежи”. Вечерта беше изнесен докладът „Св. Козма Етолийски – просветителят на поробения народ” от архимандрит Хризостом, протосингел на митрополията на Йерисос, Света Гора и Ардамерион – Еладска православна църква. Представена беше и книгата "Усещане за Бога – осем слова за духовното израстване” на архим. Емилиян, бивш игумен на манастира „Симонопетра”, Света Гора, Атон, от нейния преводач Алексей Стамболов. Лекция „Християнското семейство и съвременните предизвикателства” изнесе свещеник Александър Джаковац, главен редактор на новинарската емисия “Православие” на официалното радио „Слово љубве“ на Сръбската православна църква.

 На 8 септември - Рождество Богородично, в катедралния храм на град Варна „Успение Богородично” беше отслужена съборна св. Божествена литургия, оглавена от Негово Преосвещенство епископ Йоан – викарий на Варненска и Великопреславска света митрополия. В богослужението взеха участие гостите на „Седмицата на православната книга“ - архимандрит Хризостом, протосингел на Митрополията на Йерисос, Света Гора и Ардамерион, архимандрит Емилиянос Казанджидис, протойерей Георгиос Металинос, дякон Петър Симеонов и др. Вечерта д-р Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” представи своята книга „Църква, общност, общество” и беседата "Съборност и индивидуализъм – съотношения и зависимости в съвременната епоха”. Лекция „Значението на делото на св. Никодим Светогорец за съвременния църковен живот” беше изнесена от архимандрит Емилиянос Казанджидис от манастира „Св. Пантелеймон”, Агиа Ларисис, епархия Димитриада и Алмиру – Гръцка православна църква. Вечерта бе закрита с лекция на тема „Традиция и обновяване в Православието” от проф. прот. Георгиос Металинос, от Богословското училище на Атинския университет, която бе преведена от дякон Петър Симеонов.

 На 9 септември "Седмицата на православната книга" продължи с новите издания на международния обществен фонд „Единство на православните народи”. Г-жа Елисавета Миленова - председател на управителния съвет фонда представи книгите: Ана Ахматова и Православие, Фьодор Достоевский и Православие, Николай Рубцов и Православие, Федор Тютчев и Православие, Николай Гогол и Православие, и Сергей Есенин и Православие. Особен интерес предизвика прожекцията на филма „Придел Ангела” на режисьора Николай Дрейден, любезно предоставен на тазгодишния форум на православната книга от Генералното консулство на Руската Федерация в гр. Варна.

 На 10 септември "Седмицата на православната книга" продължи с прожекции в ДПЦ „Св. архангел Михаил” и представяне на народни песни и инструментални мелодии в концертното студио на радио „Варна”. С любезното съдействие на Генералното консулство на Руската федерация във Варна и на ЦНЦ „Православна енциклопедия”, Москва - в ДПЦ "Св. архангел Михаил" бяха представени филмите: „Поклонение във вечния град”, 3-та серия, и „Отиващите на смърт” на режисьора Владимир Хотиненко. Зрителите успяха да проследят и филма-концерт “Никола Кутин – 35 години на сцената”, който представлява документален запис от 2008 г. на концерта на именития оперен певец Никола Кутин от Стара Загора, с участието и на мъжки камерен хор “Митрополит Методий Кусев”. Вечерната сесия продължи с представяне на книгата на професор Георгиос Мандзаридис: „Християнска етика, том 1” от доц. Бойчо Бойчев, преподавател във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”.

 Редакторите на Синодално издателство г-жа Александра Карамихалева и г-жа Анула Христова предложиха на вниманието на гостите издадените през изминалата година книги, като представиха по-важните от тях и различните насоки, в които работи издателството. Сред презентираните книги беше и новоизлязлата на български език книга на проф. Георгиос Мандзаридис „Православен духовен живот”.

 На 11 септември в храм „Св. Николай” в град Варна, бе отслужена света Литургия от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Йоан. В края на Божествената литургия епископ Йоан отправи поздрави към гостите на "Седмицата на православната книга" от името на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

         

 

Нагоре