На 10 септември православни богослови, духовници, учители, общественици, жители и гости от страната и чужбина изпълниха пленарна зала на Община Варна, за да присъстват на четиринадесетото издание на "Седмицата на православната книга".

 Начало на беседите постави Негово Високопреосвещенство митрополит д-р Кирил с лекция: „История за мъченичеството и за свидетелстването на вярата”. Втората беседа бе на тема „Образът Божий и личността на човека”, изнесена от ректора на института по християнска психология (Руска православна църква), протойерей Андрей Лоргус.

 На 11 септември проф. Димитрий Целенгидис от Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет изнесе лекция на тема: „Съдействието на Божията и човешката воля за спасението на човека”. Монах Моисей Светогорец, духовник на килията „Св. Иоан Златоуст” към скита „Св. вмчк. Пантелеймон” на манастира Кутлумуш, Света Гора – Атон говори за „Смисълът на подвига в Христос и обновяването и възраждането на човека”.

 Третата вечер на "Седмицата на православната книга" започна с представянето на новата книга на гл. ас. д-р Магдалена Легкоступ от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” „Катехизическото учение на Св. Кирил Йерусалимски”. Вечерта Георги Тодоров представи своята книга за Св. Цар Борис: „Монахът – княз“. Беседа на тема: „Новомъчениците и тяхната прослава от Бога и канонизация от Църквата” изнесе архим. Хризостомос Майдонис, протосингел на света Митрополия на Арнея и Йерисос, Еладска православна църква.

 В четвъртата вечер на "Седмицата на православната книга" бяха представени три нови книги. Анула Христова от Синодално издателство представи новото издание на книгата на архим. Методий (Жерев) „Преподобни Иван Рилски”. Книгата „Опасността за обществото от окултните практики в съвременния свят” представи нейният автор Бисер Божков. Последна в представянето си за вечерта беше книгата „Суеверието на днешните християни” от йеромонах Висарион от манастира „Зограф”, Св. Гора, и йеромонах Йоан (Филипов).

 В предпоследната вечер на "Седмицата на православната книга" бяха презентирани новите издания на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” с участието на Президента на фонда, проф. Валерий Алексеев. Той представи юбилейния - десети том - от поредицата „Руските писатели и Православието”. Другата книга „Православието – диалози и лица” е сборник от интервюта и беседи, публикувани в списание "Към единство", в периода от 1999 до 2012 г. След представянето на горните издания с изключителен интерес беше посрещнато изложението (допълнено със снимков материал) на гостенката от Полша Анна Радзукйевич, от фондация "Княз Константин Острогски".

 След това беше прожектиран документалният филм „Светителят” – посветен на Св. Киприан митрополит на Москва и на цяла Русия. Филмът разказва за великия духовен водач на XIV век и отвежда зрителите до най-важните места, свързани с неговия живот. За първи път пред широка публика бяха показани оригинални ръкописи на Св. Киприан, които се пазят в Московската държавна библиотека. Документалният филм "Светителят" е продуциран от Българската национална телевизия със специалното благословение на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Светия Синод на Българската православна църква.

 Последният – шести ден на международния форум "Седмица на православната книга", започна още сутринта с видеопрожекция на руския документален филм „Поясът на Св. Богородица“. След него имаше представяния на две важни за нашата история книги. „Сага за Балканската война. Дневник на свещеник Иван Дочев” със съставител и редактор доц. д-р Лизбет Любенова, от Института по история на БАН. Втората книга - „Изповедникът на Левски” - беше представена от ст. н. с. д-р Христо Темелски, директор на Църковно-историческия и архивен институт, заедно с автора д-р Иван Иванов, уредник на музея „Луканова къща” в гр. Пирдоп.

 Следобед бяха представени и книги на издателство „Омофор”: „Разговори с децата - споделянето на вярата” с автор монахиня Магдалена от манастира „Св. Йоан Предтеча”, Есекс, Великобритания, и „Детски цветослов – българска християнска проза за деца и юноши 1900 – 1944 г.” със съставител Венета Дякова.

 Вечерта представител на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил беше неговият викарен епископ Йоан, който на следващия ден оглави Божествената света литургия в катедралния храм „Св. Успение Богородично”, с която и беше закрит форумът.

         

 

Нагоре