Oт 23 до 29 септември се проведе поредното издание на „Седмицата на православната книга”. През 2013 г. християнският свят отбелязва 1700 години от издаването на Миланския едикт и 1150 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. Дълго време беше отделено на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Спомени споделиха: проф. Валерий Алексеев – президент на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”, прот. Дончо Александров – предстоятел на храм „Св. Атанасий”, г-н Илко Раев и г-н Андрей Стамболи.

 Вечерта продължи с представяне на следващата книга от поредицата за руски писатели и поети и Православието. Единадесетата книга „М. А. Шолохов и Православието” е издание на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”. Последният гост за вечерта беше прот. доц. Вадим Леонов от Православния Свято-Тихоновски хуманитарен университет. Той представи своята книга „Основи на православната антропология” и изнесе лекция: „Предназначението на човека по отношение на Бога, ближните и околния свят и преодоляването на петте разделения”.

 Вторият ден на „Седмицата на православната книга“ започна с откриването на фотоизложба „Светогорски картини”. Денят продължи с лекцията на тема „Значението на православната антропология за православното образование” от прот. доц. Вадим Леонов. За аудиторията беше интересен и прожектираният руски документален филм „Чудото на вярата”, на филмово студио „Интересное кино”, с автор Анастасий Дадико.

 На 25 септември бяха представени книгите на Синодално издателство на Българската православна църква – „СПОДЕЛЕНО ЦАРСТВО. Хроника на чудесата при откриване мощите на Карейските мъченици от остров Митилини" и „Няма нищо по-добро от Божията воля” от Св. Филарет Московски, „Отвъд смъртта” от архим. Василис Бакоянис. Следващият лектор беше отец Кривостой от Нишка епархия, който прочете посланието: „1700 години от Миланския едикт – духът на едикта и сега е с нас!” на Нишкия епископ Йован.

 Мария Иванова от издателство „Омофор” представи две книги „Завръщане към отците" и „Психологическото и религиозното битие на човека", с които започва поредица за психологията и психиатрията във връзка с Православието. Книгите са на големия сръбски психиатър акад. проф. Владета Йеротич. Последният изнесе лекция на тема: „Какво би трябвало да променим в себе си”. Тя предизвика множество отзиви и интересни въпроси.

 Четвъртият ден на „Седмицата на православната книга“ започна по-рано от обичайното с представяне на “Учебно помагало по БЕЛ, Роден край и Час на класа за интеграция на християнството в 1 клас”. От години има тясно сътрудничество между Варненска и Великопреславска св. Митрополия и РИО-Варна и в този случай това пролича на практика. Представянето премина при голям интерес от страна на началните учители от града и региона.

 Лекцията на проф. Анестис Кеселопулос от Богословския факултет на Аристотелевия Солунски университет „Православният духовен живот и християнска нравственост, изложени в творенията на Св. Никодим Светогорец”, предизвика голям интерес.

 Относно „Светоотеческото учение за изцеляващото слово, психиатрията и лечението на душата” говори проф. д-р Дмитрий Авдеев, като сподели на достъпен език своя опит и наблюдения в практиката си като православен психолог и психотерапевт.

 Петият ден започна с представяне на книгата „Православната вяра и живот“ на свещ. Стоян Чиликов. След това беше изнесен доклад на тема „Богословие на болката – Тайнството Болка” от Анула Христова в качеството си на магистър по Християнска етика при Богословския факултет на Солунския университет „Аристотел”. Гост на тазгодишното издание на форума беше акад. Владимир Лисичкин, президент на фонда „Светител Лука” и внук на светителя. Акад. Лисичкин разказа за своя дядо и представи последната (пета) книга, която е написал за него - „Военният път на Св. Лука Войно-Ясенецки”.

 След това беше прожектиран документалният филм „Архиепископ Лука Войно-Ясенецки”, с участието на Синодалния отдел за работа с младежта на Руската православна църква. Форумът продължи в събота в Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил”. Денят започна с представянето на новия православен сайт „Православен свят” - http://pravoslaven-sviat.org - от свещ. Стоян Флорентинов. Голям интерес предизвика срещата с монах Епифаний Милопотамски, автор на книгата „Кулинарното изкуство на Света Гора”. Той разказа за режима на монасите на Света Гора Атон, за молитвеното правило, богослуженията и двете трапези през деня. Денят продължи с прожекцията на документалния филм „Иконата” – по книгата на Нишкия епископ д-р Йован (Пурич) „Човешкото лице на Бога”, сценарий и режисура дякон Ненад Илич. Вечерната лекция в съботния ден започна с прекрасния фоторазказ от д-р Надежда Савова „Православието в Америка”, която разказа за своите впечатления от срещите си в Америка.

 29 септември (неделя) започна с Божествена св. Литургия в храм „Св. Николай”, която заедно отслужиха архим. Хризостом Майдонис, протосингел на светата митрополия на Йерисос, Св. Гора и Ардамерион, прот. доц. Вадим Леонов от Православния Свято-Тихоновски хуманитарен университет – Руска православна църква, и прот. Василий Шаган.

         

 

Нагоре