От 8 до 14 септември 2014 г. се проведе "Седмицата на православната книга". И през тази година християните, жители и гости на град Варна имаха уникалната възможност да зададат своите въпроси на известни православни богослови и духовници. През тази година, както и през изминалите издания на богословския семинар бяха представени десетки интересни книги. Като съпътстващи прояви бяха организирани презентации и прожекции на православни документални и игрални филми.

 На 8 септември православни богослови, духовници, учители, общественици, жители и гости от страната и чужбина изпълниха пленарна зала на община Варна, за да присъстват на тържественото откриване на православния форум. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан откри „Седмицата на православната книга”, като подчерта, че ХVІ издание на "Седмицата" е посветено на 1150 години християнска България и на приснопаметния Български патриарх Максим. Митрополит Йоан отправи приветствие и наставление към участниците в шестнадесетото издание на форума - за успешна работа и пълноценно общуване в кротост и братолюбие.

 Приветствие от името на варненския кмет Иван Портних поднесе заместник-кметът на Варна г-н Пейчо Пейчев. Той заяви, че с помощта на православната духовност България може и трябва да върви напред.

 Представени бяха книги от издателството на международния обществен фонд „Единство на православните народи” от проф. Валерий Алексеев, президент на фонда, и Елена Каминска, директор на издателство „Към единство!”, книгите „Изповед и покаяние – Светоотеческото учение за изповедта и покаянието в трудовете на схиархимандрит Йоан (Маслов)” и „Най-безценният бисер” (книга с илюстрации за деца), „Огненият жертвеник на вярата българска” на Синодално издателство на БПЦ от Анула Христова. Последва беседа на тема „Златният век на равноапостолния Св. княз Борис-Михаил – покръстването и християнизацията на България“, която бе изнесена от Георги Тодоров.

 Втората вечер на "Седмицата на православната книга" започна с представянето на книгата „Светителят Киприян – митрополит Московски” от архимандрит Макарий (Веретенников), преподавател в Московската духовна академия. Гостите на форума проследиха с голям интерес и беседата на Нишкия епископ д-р Йован (Пурич) за „Православният опит на личността и „културата и антропологията на егоизма”. Златина Каравълчева представи сборника с беседи на Месогейския митрополит Николай - "Там, където Бог се вижда". Денят приключи с беседата на епископ Покровски и Николаевски Пахомий на тема - „Универсалният ключ в Евангелието”.

 На 10 септември 2014 г. в аулата на Икономическия университет на гр. Варна, се проведе Международен богословски семинар „Евхаристията – център на църковния живот”. Участие взеха Нишкия Епископ д-р Йован (Пурич), епископ Покровски и Николаевски Пахомий, архим. Хризостом Майдонис, протосингел на Св. Митрополия на Арнея, Йерисос и Света Гора – Еладска православна църква, архим. Емилиянос Казандзидис, игумен на манастира „Св. Панталеймон” в Агия Ларисис, йером. Григорий Светогорец от килията „Св. Йоан Богослов” на манастира Кутлумуш, Света Гора, представителите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ - прот. Добромир Димитров, доц. д-р Мариян Стоядинов, йерей Ивица Тодоров от храм „Св. Георги Победоносец“, гр. Скопие – МПЦ - Охридска Архиепископия, както и доц. д-р Светослав Риболов от Богословския факултет на „СУ Св. Климент Охридски”.

 Третата вечер на "Седмицата на православната книга" започна с представяне на дейността на „Светигора” – информационно-издателска организация на Черногорско-приморската епархия: издателство, радио и телевизия „Светигора” представени от прот. Радомир Никчевич, директор на издателството.

 Представителите на Руската православна църква, Татяна Тарасова и Людмила Колодяжная, презентираха детска православна литература - издания на Издателския отдел на Руската православна църква, а йерей Aндрей Мекрюков учебника за неделните училища „Основи на христианската нравственост”.

 Сесията приключи с беседите „Сиянието на светостта” на йеромонах Висарион от манастира „Св. Георги - Зограф“, Св. Гора, Атон, „Историята между времето и вечността” на йеродякон Атанасий, и представянето на филма на Борислав Павлов и Силвия Стоянова „Наричаме я кипърска“.

 На 11 септември - четвъртият ден на "Седмицата на православната книга" - Евгений Полищук и Татяна Тарасова - представители на Издателството на Руската православна църква представиха новите издания: „За началата на живота”от игумен Никон (Воробьев), „Библия и история” от Сергей Воробьев, „Злото е безсилно, ние сме вечни, Бог е с нас” от Мария Дегтярева, „Религиозната съдба на великите хора в руската национална култура” от Анатолий Ведерников и „Като вчерашния ден” от Татьяна Шипошина.

 Вечерта продължи с представяне на книга на големия чудотворец и изряден богослов на XX век Св. Нектарий Егински, митрополит Пентаполски - „Омилии – за покаянието, изповедта и Божествената Евхаристия" от г-жа Анула Христова и г-жа Десислава Панайотова.

 Беседата „Духовната борба според книгите на св. Никодим Светогорец: „Стремеж към съвършенство“, „Увещателно ръководство“ и „Духовни упражнения“ изнесе архимандрит Емилиянос Казандзидис, игумен на манастира „Св. Панталеймон” в с. Агия, митрополия Димитрияда – Еладска православна църква.

 Вечерта приключи с беседата: „Християнските корени на Европейската цивилизация” прот. Владислав Ципин, преподавател в Московската духовна академия – Руска православна църква.

 На петата вечер на „Седмицата на православната книга“ бе представена книгата „18 дни в Конго” от митрополита на Китрос, Катерини и Платамон Георгиос (Хризостому).

 По - късно бяха изнесени и беседите „Значението на Православието за Европа днес” – беседа от прот. Радомир Никчевич, директор на издателството „Светигора” – Сръбска православна църква, „Какво е уникалното в православната култура” – от архим. Василиос Гондикакис, игумен на манастира „Иверон”, Св. Гора – Атон, и „Православните християни във времето на мултикултурното общество” – от архим. Хризостом Майдонис, протосингел на Св. Митрополия на Арнея, Йерисос и Св. Гора.

 XVI издание на „Седмицата на православната книга“ продължи с представянето на нови български православни книги и на различни автори и издателства.

 Прот. Теодор Стойчев от старинен храм „Успение Богородично” - гр. Варна представи своята книга „Богословието на Новия Завет” и „Богословието на просперитета”.

 Денят продължи с:

 Представяне новите книги „Възвръщане към мистичния опит на отците” и „Традиция и контекст в богомислието на гръцките отци” от ст. ас. д-р Светослав Риболов от Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

 Представяне на нови издания на издателство “Омофор”: „Стълб и крепило на Истината“ от отец Павел Флоренски и “Светици на православието” от Черниговския архиепископ Филарет (Гумилевски).

 Представяне на списанията “Амвон” и “Камбанка”, издания на храма “Св. Атанасий”, гр. Варна от прот. Дончо Александров.

 Представяне на книга „Социално-педагогическа и пастирска работа с криминално проявени деца, жертва на наркотици и деструктивни култове” от Бисер Божков.

 Представяне на сайта на Духовно-просветен център “Св. Архангел Михаил”.

 Видеопрожекции на документалния филм “Икона” – по книгата „Иконата на Христос – човешкото лице на Бога” от Нишкия епископ д-р Йован (Пурич), документалния филм на Издателството на Руската православна църква „Старци”, ч. 1 – за архиепископ Йоан (Шанхайски), документалния филм на ИК “Омофор” – “Песен и молитва”.

 Представяне на новия „Сборник неделни и празнични проповеди” (превод от руски език) от съставителя, прот. Йоан Карамихалев, от столичния храм „Св. София”.

 Представяне на нови издания на фондация „Комунитас”: „Неделни беседи и статии” от прот. Александър Шмеман и „Терапия на менталните болести” от Жан-Клод Ларше.

 Мултимедийна презентация „Изобразяването на светостта” от Станислав Подивилов, режисьор, художник и аниматор – Руска православна църква.

 На 14 септември - празника Въздвижение на честния и животворящ Кръст Господен (Кръстовден), Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Божествена света Литургия в катедралния храм на гр. Варна „Успение Богородично”.

 В края на Великото славословие от утренното богослужение, когато се пее „Светий Боже” свещенослужителите пренесоха св. кръст от престола в центъра на храма.

 В проповедта си Негово Високопреосвещенство благодари на всички гости участвали в тазгодишния форум, на свещениците, дарителите, и на всички които са спомогнали за обгрижването на „Седмицата на Православната книга“.

         

 

Нагоре