На 5 септември Варненският и Великопреславски митрополит Йоан откри "Седмицата на православната книга". В своето встъпително слово митрополит Йоан заяви: „Варненска митрополия има честта да бъде гостоприемен домакин на едно от най-вълнуващите събития от живота на родната ни църква и на епархията”. Негово Високопреосвещенство разказа как форумът е учреден във вече далечната 1998 година с благословението и активното съдействие на покойния негов предшественик митрополит Кирил. В годините "Седмицата на православната книга" се утвърждава като международен православен форум. Митриполитът говори за образователната функция на църквата като една от най-важните и смислово-определящи в нейната мисия и присъствие в света. Църквата винаги е призовавала своите чеда не към сляпа, а към разумна и осъзната вяра, придружена от разбиране на своите смисъл и съдържание. Тя винаги е имала просветна и културна мисия.

 През 2016 г. "Седмицата на православната книга" беше посветена на 1070 години от успението на Св. Йоан Рилски и 1100 години от успението на Св. Климент Охридски.

 По време на откриванто на "Седмицата" прозвучаха песнопения на мъжкия хор при митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" - град Варна, който чества 60 години от своето основаване.

 Ставрофорен иконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийска света митрополия прочете обръщение към гостите и към организаторите на форума от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В него се казваше:

 „Православната книга е различната книга. Тя носи познанието на всички, които търсят богооткровените истини и искат да наситят себе си със силата на живото слово. Тази книга е възможност за всеки, желаещ да намери решението на въпросите на вярата и познанието на Христовото учение.“

 Вечерта продължи с думи на проф. Валерий Алексеев от Международния обществен фонд „Единство на православните народи“. В последната част на тържеството г-жа Анула Христова от Синодалното издателство представи книгата „Светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец. Житие, аскетически поучения и проповеди”.

 Вторият ден на "Седмицата на православната книга" продължи с представяне на книгата „Опознай себе си” на Св. Нектарий Егински. Доц. Костадин Нушев от Богословския факултет на СУ разказа за големия гръцки духовник, почитан като чудотворец и основател на манастира „Св. Троица” в Егина.

 След това беше представена книгата „Посъветвай ме, отче", съвместно издание на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” и черногорското издателство „Свети гора”. Книгата „Посъветвай ме, отче” има връзка с най-слушаното сръбско радиопредаване „Въпроси към свещеника”, а тиражът ѝ в сръбската църква е 50 хиляди.

 Книгата „Духовно ориентираната психологична помощ и подкрепа” представи нейната авторка д-р Паулина Тодорова от Богословския факултет на СУ.

 Вечерта премина в дискусия с въпроси, отправени към митрополит Йоан, черногорският отец Радомир Никчевич и протойерей Симеон Банков от Русия.

 Третият ден на "Седмица", 7 септември, навечерието на Рождество Богородично беше наречен „богословски”. На „преподавателската катедра” в зала пленарна на Община Варна застанаха проф. д-р Иван Христов, доц. д-р Мариян Стоядинов, доц. д-р Светослав Риболов и доц. Свилен Тутеков.

 Доц. Светослав Риболов представи три заглавия, най-напред сложната за начинаещи в богословието „Паламика” на проф. Георги Мандзаридис. Известният солунски професор започва творческата си биография през 1960 година върху богословието на Ориген. Написва няколко съчинения за св. Григорий Палама. „Паламика” е сборник от шест отделни студии, създадени независимо една от друга. Доц. Риболов нарече следващото сериозно издание в програмата „теологична рефлексия на делото на императора за приноса му в утвърждаването на Църквата.” Императорът е Св. Константин Велики, а авторът на изследването - проф. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на СУ. Според Риболов, то е още уникално, единствено по рода си съчинение върху тази епоха, която не просто е важна за историята на Рим, но и за нашата история. Накрая и най-лаконично, доц. Светослав Риболов говори за своята книга „Иисус Христос – аскет и Спасител”.

 За „Византийското богословие на 14 век – Божествените енергии” говори авторът на книгата, проф. д-р Иван Христов, специалист върху личност на Св. Григорий Палама.

 Доц. Свилен Тутеков представи книгата на прот. проф. д-р Зоран Кръстич „Църквата и духът на времето”.

 На 8 септември, когато честваме Рождеството на Божията майка, в старинен храм "Успение Богородично" - гр. Варна беше отслужена празнична света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

 Вечерта продължи с Димитрина Чернева от издателство „Комунитас” която представи романа на Константин Вирджил Георгиу „Двадесет и петият час”, наречен „опит за духовна биография”.

 Втората книга за вечерта беше „Спомени за водата” на проф. Иван Станков, преподавател по българска литература във Великотърновския университет. Николай Фенерски представи книгата си с есета „Пролуката”. Доц. Калин Михайлов представи книгата на Деян Енев „Християнски разкази” и своята книга с поезия „Нужен”, от която прочете няколко стихотворения.

 Петъчният ден от програмата започна с представяне на книгата „Йога – път към мрака” от нейния автор, преподавателя в Софийската духовна семинария Дарин Алексиев. Иконом Теодор Стойчев представи книгата „Между вярата и разума” на доц. д-р Димитър Попмаринов от Великотърновския университет. Дария Захариева представи романът „Антихрист” на Мартин Ралчевски.

 Последният ден на „Седмицата“ започна с представяне на книгата „Образът е медия – Православие и телевизия в България” на телевизионната журналистка Зорница Гюрова.

 Програмата продължи с представянето на книгата „Нюйоркски митрополит Андрей” на д-р Момчил Методиев. Тя излиза в 130-годишнината от рождението на Нюйоркския митрополит Андрей.

 Документалният филм „За смисъла на човешкия живот” (2016) беше последната част от едноседмичната програма на форума.

         

 

Нагоре