Вече почти две десетилетия Варненска и Великопреславска света митрополия е организатор и гостоприемен домакин на Седмицата на православната книга. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан откри православния форум с приветствие към всички гости – автори, преводачи, издатели и читатели на православни богословски книги, събрали се отново във Варна, за да представят плодовете от своите трудове, като им пожела, обогатявайки се в радостта от взаимното общение, да почерпят вдъхновение към още по-усърдна работа на избраното поприще.

 Водещата тема през тази година беше "Църквата и младите". Те са бъдещето не само на своя народ и своята страна, а и за Христовата Църква, и залог за успеха на нейната богозаповядана, спасителна мисия в света, заяви митрополит Йоан. Високопреосвещеният Варненски и Великопреславски митрополит Йоан лично огласи словото на Негово Светейшество Патриарх Неофит. В него се казваше:

 "Седмицата на православната книга е наслада, радост и насищане с познание за всички, които търсят Богочовека Иисус Христос. Това е време за дискусии върху различна богословска тематика, презентации на нови богословски трудове от самите техни автори, срещи с преводачи, издатели и читатели. Срещи на всички, които са обикнали истински православната книга. Седмицата на Живото Слово, което блика в изказа на множеството участници в това богословско събитие, посветило се в търсене на Този, Който е "пътят и истината и житовтът" (Иоан 14:6)."

 Проф. Ал. Дворкин изнесе лекция на тема: "Евангелието - Иисус Христос - Бог и човек". Професорът поднесе своите разсъждения на съвсем достъпен език, подходящ за младежите в публиката.

 През тази година читателите, отново имаха възможност да се запознаят с нови богословски трудове, както и уникалната възможност за среща с техните автори, преводачи и издатели. В XIX Седмица на православната книга Варненска и Великопреславска света митрополия издаде две нови книги: "Прародителският грях" от прот. Йоан Романидис и „Слова и доклади от Седмицата на православната книга 2010-2015г.“. Част от останалите книжовните трудовете, представени през тази година бяха:

 "Иконите разказват – 21 икони от Рилския манастир" – албум, съвместно с Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител;

 "Духовни ориентири за съвременното общество" - Навпактски и на Свети Власий митрополит Йеротей (Влахос);

 "Изкуството да живееш с другия – том 2 беседи на Лимасолския митрополит Атанасий";

 "Сектознание" - проф. Александър Дворкин, издателство „Омофор”;

 "Модели на сътрудничество между Църквата, общинската власт и държавата за провеждане на религиозно образование (1997-2017)" – сборник.

 На книжовния форум бяха представени и новите издания на Синодално издателство, Ловчанска св. митрополия и издателство „Светигора”, Черна гора.

 По време на Седмицата на православната книга се проведоха и дискусии върху различна богословска тематика. Уважаван гост на православният фомум в град Варна беше архимандрит Захариас (Захару) от манастира "Св. Йоан Кръстител", Есекс, Англия. Високопреоподобният архимандрит Захариас изнесе три беседи пред варненската публика. Беседата "Евхаристията и молитвата на сърцето" се радваше на изключително голям интерес. Аудиторията имаше уникална възможност, не само да чуе словото на архимандрит Захариас, но и да зададе своите въпроси.

 Седмицата на православната книга носи отглас в целия православен свят. През тази година, богословският форум се радва на участие на делегация от Руската Православна Църква. Негово Високопреосвещенство Саратовският и Волски митрополит Лонгин от Руската православна църква лично представи огромната издателска дейност и работата на Саратовска епархия, като сподели с публиката своя богат опит. Той подчерта, че счита работата с младежта, като една от най-важните цели на Църквата.

 В рамките на православният форума, в град Варна се проведе конференция на тема: „Светител архиепископ Серафим Богучарски – символ на духовното единство между българския и руския народ”.

 Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изнесе доклад на тема: „Светителят Серафим (Соболев) и неговото духовно значение за Варненска и Великопреславска Епархия“. Митрополит Йоан говори за канонизацията на Св. Серафим, която няма аналог в наше време. Процесът по канонизацията е извървян успоредно и едновременно от две сестри църкви Българската и Руската, заяви Архиереят.

 Негово Високопреосвещенство Саратовският и Волски митрополит Лонгин произнесе кратко слово. Високопреосвещеният митрополит Лонгин е завършил своето висше богословско образование в Богословския факултет към Софийския университет. Той разказа на аудиторията, как със собствените си очи е виждал почитта на българския народ към Св. Серафим, още преди неговата канонизация.

 Архимандрит Филип (Василцев), настоятел на московското подворие в София, поднесе доклада на прот. Владимир Воробьов, който не успя да присъства на богословската конференция. Проф. М. В. Шкаровски представи доклад на тема: „Светителят Серафим и руските общини в България през годините на Втората световна война“. Проф. А. А. Кострюков изнесе доклад на тема „Позицията на светителя Серафим ( Соболев ) по проблемите на църковния живот по неговото време“.

 В края на православния форум Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изнесе заключителен доклад на тема „Църквата и Младите”. В него Архиереят заяви, че от нас, хората в Църквата младия човек трябва да чува, а от живота ни да вижда безграничната Божия любов и грижа за всеки от нас и за цялото творение. В думите ни трябва да чува, а в действията ни да вижда защо Бог толкова обикна света, че отдаде своя единороден син, та всеки който вярва в Него да не погине, а да има живот вечен. Само тогава той ще пожелае да вкуси и види, колко благ е Господ и със сърцето си ще разбере, че истински е блажен само оня човек, който се е уповал на Бога.

 В самият край на Седмицата на православната книга митрополит Йоан посрещна Техни Високипреосвещенства Неврокопския митрополит Серафим и Врачанския митрополит Григорий.

 Едноседмичната програма на Седмицата на православната книга завърши със съборна Архиерейска света Литургия в митрополитския-катедрален храм "Успение Богородично", отслужена от Техни Високопреосвещенства Неврокопския мирополит Серафим, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския мирополит Григорий. Във възкресното богослужение взеха участие Негово Високопреподобие архимадрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, ст.ик. Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и председател на църковното настоятелство при катедрален храм "Успение Богородично" гр. Варна, духовници от епархията и гости на Седмицата на православната книга.

 След края на богослужението митрополит Йоан произнесе слово за завършилия православен книжовен форум в престолния град на епархията. Архиереят заяви: "В днешният възкресен ден в Евангелското четиво прозвуча един изключително утешителен стих: Бог толкова обикна света, че отдаде своя единороден син, та всякой който вярва в него да не погине, а да има живот вечен. В тази надежда ние посветихме Седмицата на православната книга и нейното деветнадесето издание, именно на Църквата и младите хора. Наша голяма задача е този стих да стигне до всяко младежко сърце. Разбира се, ние завършваме този форум с благодарност към Бога и с благодарност към всички, които участваха в него. Благодарим на Техни Високопреосвещенства, уважаемите митрополити Серафим и Григорий, които дойдоха, за да съслужим в радостта на светата Евхаристия."

         

 

Нагоре