30 ноември е особен ден за варненци, почитащи паметта на първозвания Христов апостол – свети апостол Андрей, който е благовестил за Словото, за Светлината на света по земите на Северното Черноморие, както и град Одесополис или Одесос – днешна Варна. По този радостен повод в благолепния храм, посветен в чест на светия първоапостол, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия на празника.

 Заедно с него съслужиха ставрофорен иконом Петко Минчев – духовен надзорник на Епархията, председателят на храма домакин свещеник Михаил Миленков, свещениците Николай Митев и Венцислав Георгиев и дякон Яньо Петранов. Богослужбата бе песенно украсена от пението на сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров.

Прочети още...

 На 24 ноември – ден на национален траур в Република България, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва (трисагий) на третия ден от кончината на деветимата възрастни хора от дома за стари хора в село Рояк, причинена от пожар в сградата.

 Трисагият бе отслужен в храм „Св. Параскева“ – село Аспарухово, в което са настанени всички обитатели на дома. Архиереят бе посрещнат от г-жа Мариана Николаева, заместник-кмет на Община Дългопол.

 В заупокойното богослужение взеха участие протойерей Георгий Стоименов – архиерейски наместник на Провадийска духовна околия, свещеник Венцислав Георгиев и дякон Яньо Петранов.

Прочети още...

 От свое име и от името на ръководството на Варненска и Великопреславска света митрополия Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изказва най-искрени съболезнования на семействата на загиналите в тежкия инцидент в дома за стари хора в село Рояк.

 С вяра и надежда отправяме молитва към милостивия Бог, „Който възкресява мъртвите” (2 Кор. 1:9), да упокои и тези мили хора.

 На големия Богородичен празник Въведение Богородично – Ден на православната християнска младеж и семейство, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възлгави празничното богослужение в Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично".

 С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 година празникът Въведение Богородично е установен за Ден на православната християнска младеж и семейство. Тази година се навършват 92 години от установяването му.

Прочети още...

 Енорията при един от най-старите храмове в град Варна, посветен на светия Архистратиг Михаил, посрещна Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в ранната утрин на 8 ноември 2021 г., когато Българската православна църква чества празника Събор на св. Архангел Михаил.

 Заедно с Архиерея в празничното богослужение съслужиха председателят на храма иконом Василий Шаган, иконом Ясен Керчев, свещеник Венцислав Георгиев и дякон Яньо Петранов. Богослужбата бе песенно украсена от клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров, както и от клиросните певци при храма с диригент Мартин Димитров.

Прочети още...

         

 

Нагоре