С дълбока тъга съобщаваме, че в късния следобед на 4 декември 2022 г., след продължително боледуване се престави в Господа Негово Високоблагоговейнство иконом Светослав Петров Христов от град Варна.

 Отец Светослав е роден през 1951 година. Завършва висше богословско образование – Духовната академия в София през 1989 г. Ръкоположен е за дякон на 1 февруари 1986 г. от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Григорий (1906  2000), а на 1 юли същата година е въведен в свещенически чин и е назначен да обгрижва енорията при храм „Св. Петка“ – гр. Троян.

Прочети още...

 С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 30 ноември – Андреевден, беше пренесена частица от мощите на покровителя на храма и града – светия апостол Андрей Първозвани.

 Честните мощи бяха пренесени от иконом Стефан Николов – председател на Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ и с благословението на Архиерея ще останат за поклонение във варненския храм.

Прочети още...

 С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 28 ноември 2022 г. в град Варна беше проведен научно-практически семинар на тема: „Образование и ценности“. Той беше открит в Младежки дом от г-жа Монка Николова, директор на ЦПЛР – ОДК, гр. Варна.

 Семинарът е съвместно организиран от Варненска и Великопреславска света митрополия и Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, гр. Варна, и се осъществява със съдействието на Община Варна и РУО – Варна. Той е насочен към директори, начални учители, учители-богослови, учители по изобразително изкуство, по философия и история, учители от неделните училища при првославните храмове.

Прочети още...

 Морската ни столица стана домакин на духовен концерт, организиран от Варненска и Великопреславска св. митрополия за големия християнски празник Въведение Богородично. Светата Църква мъдро е отредила този празник да се чества като Ден на православната християнска младеж и християнско семейство. Св. ап. Павел нарича християнското семейство „домашна църква“, а св. Йоан Златоуст казва, че „семейството е една малка Църква, а Църквата е едно голямо семейство“.

 Тържествената вечер беше открита с встъпително слово от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Архиереят приветства Бранитския епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария и всички гости и заяви, че празникът, посветен на Божията Майка, ни разкрива три основни въпроса – православното възпитание, ролята на родителската молитва и благодатния труд – за придобиването на Божията благодат.

Прочети още...

 На 21 ноември, когато светата Църква чества един от великите Богородични празници – Въведение Богородично, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий – ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, възглави светата Литургия в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“.

 В богослужбата участва още храмовото духовенство с председател иконом Стефан Николов. Празничното богослужение беше песенно украсено чрез антифонно пеене (на двата клироса) от хора на Софийската духовна семинария, съставен от ученици от 3-ти (10-ти) до 5-ти (12-ти) клас. Десният клир беше под диригенството на заместник-ректора на средното общообразователно духовно училище архимандрит Мелетий (Спасов), ръководител на семинарския хор, а левият – на клиросния певец Тодор Тодоров.

Прочети още...

         

 

Нагоре