С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 6 юли (събота) ставрофорен иконом Дончо Александров – епархийски съветник и председател на храм „Св. Атанасий“, в съслужение с председатели на варненски храмове и духовници от града отслужиха заупокойна света Литургия в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“. Повод за заупокойната богослужба е, че на 9 юли 2024 г. се изпълват 11 години от кончината на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

 Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан възглави панихида в храма и заупокойна молитва на гроба на приснопаметния архиерей, намиращ се на митрополитската алея в централните варненски гробища.

Прочети още...

 На 9 юли 2024 г. се навършват единадесет години от кончината на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил (1954 – 2013).

 С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 6 юли (събота) от 9:00 ч. ще започне Заупокойна света Литургия, последвана от панихида, в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“. След това на гроба на приснопаметния митрополит Кирил в централните варненски гробища ще бъде отслужена заупокойна молитва.

 В Осмата неделя след Пасха – Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави празничната света Литургия в благолепния храм в град Игнатиево, построен през 1890 г. и осветен с пълен чин, при който честните мощи на мъченик са вградени в стълба на светия престол.

 Архиереят беше посрещнат от председателя на храма свещеник Иван Смиловски и протойерей Янко Янакиев. С него съслужиха още иконом Стефан Николов и дякон Благой Иванов. Клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров украсиха песенно празничната богослужба.

Прочети още...

30 юни – 1 юли – Поклонническо пътуване до гр. Каварна

 В Каварна младежите ще пристигнат на 30 юни и с участие във вечерната служба в храм „Успение Богородично“ ще бъде почетен празникът на пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски. Вечерта сами ще си приготвят вечеря и ще спят на палатки, а рано сутринта на 1 юли, в 5:00 часа, младежите ще се включат в литийно шествие до хълма Чиракмана, където са открити основите на християнски храм от V–VI век, посветен на светите безсребърници Козма и Дамян. Там ще се прочете акатист на светите чудотворци и ще се отслужи водосвет. Програмата за деня ще завърши с посещение на плажовете край гр. Каварна.

Прочети още...

 Благолепният храм, посветен на варненския покровител пострадал мъченически за Христа през XIX век, беше изпълнен от множество духовници и християни, дошли да съучастват в празничната богослужба, възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

 В съслужение с Архиерея бяха председателят на храма иконом Георги Великов, председатели на варненските храмове, духовници от морската столица и дякон Благой Иванов. Богослужението беше песенно украсено от сборна група от клиросни певци под диригентството на Тодор Тодоров.

Прочети още...

         

 

Нагоре