На 14 февруари 2019 г. се изпълват 1150 г. от Успението на св. Кирил Славянобългарски. Тази бележита годишнина бе тържествено отбелязана с отслужване на благодарствен молебен в Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" – Варна от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с митрополити – членове на Светия Синод на Българската православна църква и гости от други поместни православни църкви. Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски Митрополит Неофит взе молитвено участие в богослужението.

 Множество християни съучастваха в молебена, посветен на един от най-силно допринеслите светци за България. Смесен хор, съставен от хора при катедрален храм "Успение Богородично" и при храм "Св. Атанасий", под диригентството на иконом Кирил Попов, допринесе за тържествеността на чествания празник. Сред официалните лица бе контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили.

 По време на богослужбата прозвуча евангелският текст според свети апостол и евангелист Иоан (Ин 10:1-9). Малко след това Негово Светейшество патриарх Неофит и всички архиереи и духовници се поклониха пред иконата на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Митрополит Йоан произнесе слово, посветено на годишнината, в което благопожела: „Нека живата памет на равноапостолния славянобългарски светец и просветител Константин-Кирил бъде в съзнанието на всяко православно сърце!“ Цялото слово може да прочетете тук - Слово на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на молебена по случай 1150 годишнината от успението на св. Кирил Славянобългарски.

 Молебенът завърши с многолетствие и всички християни се поклониха пред иконата на светите братя.

Изготвил: Георги Великов

         

 

Нагоре