На 6 юни 2020 г., ден преди празника Петдесетница, Православната църква възпоменава паметта на всички починали йерарси, духовници, монаси, монахини и християни. Днес е така наречената Черешова задушница, една от трите задушници през годината. По този повод Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Заупокойна света Литургия в Митрополитската катедрала на Варна, посветена на успението на Божията Майка.

 Веднага след това Архиереят посети Централните гробища на града, където отслужи заупокойна молитва за приснопаметните Варненски и Великопреславски митрополити. Негово Високопреосвещенство възглави и общата панихида в Катедралата, която започна по обяд. В съслужение с него по време на богослуженията бе духовенството при храма, а църковните певци Тодор Тодоров, Тодор Даков и Александър Александров ги украсиха песенно.

 Митрополит Йоан се обърна към всички с думите: „Упокой, Господи, усопших раб Твоих! Обични в Господа братя и сестри, светата Църква мъдро, в дните преди празнуването на рождения ѝ ден, ни приканва да направим всеобщо поменувание за починалите свои сродници, близки, починалите йерарси, първойерарси, царе, благочестиви царици и князе, отвека починали православни християни, потрудили се с живота си за благото на светата Църква.“

 В проповедта си Варненският и Великопреславски митрополит заяви, че пребиваването в Царството Божие е изключителна привилегия на човека, но „има много условности и всеки човек има много важни задължения в своя си живот. Или ако с една дума трябва да го кажем, е да възлюбим Бога от цялото си сърце, от целия си ум и от всичката си душа, и да обикнем ближния като себе си (ср. Мат. 22: 37-40). Това са двете големи заповеди, които постоянно ни се напомнят по един или друг начин. И, разбира се, отношението на живия човек към покойника. Онова, което ние току-що произнасяхме многократно, било чрез певците, било чрез отделните ектении да ни даде Господ мирна кончина, непосрамено и да ни избави от внезапна смърт.“

 Цялото богослужение и проповед на Архиерея може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Фейсбук: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/251178189443208/.

 Архиереят отбеляза, че смъртта е примка, която се спуска към човека и този миг идва по-бързо от „бързоходец, и по-бързо от бързолетящия орел, който се спуска върху плячка... Затова ние трябва да се стараем да бъдем готови за този момент. А то ще рече и в изповед, и в свето Причастие, и в цялата подготовка на човека“, каза митрополит Йоан.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре