На 7 юни 2020 г., петдесет дни след славното Христово възкресение, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в Катедралния храм "Успение Богородично". Веднага след това по установения ред започна вечернята за следващия ден, който с особена почит светата Църква е отредила на третото Лице на Светата Троица - Светия Дух.

 В официалната фейсбук страница на Варненска и Великопреславска света митрополия може да проследите директното излъчване от празничния ден: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/318235135860619/.

 Негово Високопреосвещенство започна проповедта си с думите: „Троице Святая, слава Тебе! Обични в Господа братя и сестри, днес е рождения ден на светата Църква, ден Петдесетница, петдесетия ден след Възкресението Христово.“ Архиереят отбеляза, че от днес отново се произнася молитвата "Царю небесний", която в продължение на десет дни, от Възнесение Господне, не се произнасяше.

 Архиереят заяви, че Христос неведнъж ни бе казал, че ще помоли Бог Отец да изпрати друг Утешител. И точният стих според свети апостол и евангелист Иоан: "И Аз ще помоля Отца, и ще ви даде друг Утешител, за да пребъдва с вас вовеки... А Утешителят, Дух Светий, Когото Отец ще изпрати в Мое име, Той ще ви научи на всичко и ще ви напомни всичко, що съм ви говорил" (Иоан 14:16, 26).

 „Пожелавам на всички вас, обични в Господа братя и сестри, да усетите радостта и значението на този ден, защото след като светата Църква има рожден ден, ние отнасяме този празник и към самите себе си, защото живеем в нея и се спасяваме чрез нея“, каза митрополит Йоан и благопожела: „Благодатта на Светия Дух и силата на Светата, Единосъщна, Живоначална и Неразделна Троица – Отец, Син и Свети Дух, да бъде с всички нас! Амин!“.

 След входа на вечернята се четат молитви, през време на които клирът и народът коленичат. В тях вярващите славословят Света Троица, Която просвещава и освещава човешките души; чрез тях те се осъзнават като членове на едната, света, съборна и апостолска Църква, като храм на Духа Светаго, Животворящия, Който чрез благодатта Си прави от човеците „богове“[1]. Днес се раздава и орехова шума, която напомня за огнените езици над главите на светите апостоли. Вярващите отнасят тези листа по домовете Си за благословение.

[1] Чифлянов, проф. протопрезв. Б. Православна Литургика. С., 2008 г., с. 92.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре