С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан празничният ден, посветен на третото Лице на Светата Троица - Светия Дух, бе особено отбелязан в храм "Света Троица", намиращ се в село Млада гвардия. Богослужението бе възглавено от архиерейския наместник на Провадийска духовна околия протойерей Георгий Стоименов в съслужение със свещеник Койчо Георгиев, йеромонах Константин (Вергов), свещеник Веселин Василев от Доростолска епархия и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

 Молитвено участие взе ставрофорен иконом Петър Георгиев. Сборна група с диригент Тодор Тодоров изпълниха песнопенията на празника. Сред официалните лица бе и г-жа Пенка Велкова, кмет на село Млада гвардия.

 Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Фейсбук: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/260424065174217/.

 Проповед произнесе свещеник Койчо Георгиев. Той отбеляза, че „Господ чрез Духа преобразява живота на човека, изпълва го с нов смисъл, дава на човешката немощ способността да яви Божията сила. Силата ни в немощ се проявява, казва Христос на светия апостол Павел. „Ще се хваля с немощите си, за да се всели в мене силата Христова“, казва апостолът (2 Кор. 12:9). Според евангелските мерки ние сме немощни, не отговаряме на онзи нравстен и духовен идеал, който ни е начертал Господ в Евангелието. По човешки ние не сме в състояние да изпълним Божиите заповеди, ала с помощта на Светия Дух това става възможно за нас. Светият Дух идва при нас и ни преобразява, дава ни сили. От слаби и немощни хора ни превръща в апостоли и вестители на Христовото благовестие.“

 Веднага след светата Литургия последва водосвет и освещаване на приготвения благодарствен дар, който бе раздаден на присъстващите. Ставрофорен иконом Петър Георгиев и протойерей Георгий Стоименов поздравиха всички присъстващи.

 В изпълнение благословението на Негово Високопреосвещенство митрополитският дякон Любомир Георгиев подари на отец Петър напрестолен кръст с благопожелание за много и благодатни години. Богослужбата завърши с многолетствие.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре