На 6 ноември се навършват осем години от кончината на блаженопочиналия Български патриарх Максим. По този повод в съборния храм на Троянската света обител, където е гробът на първойерарха, бе отслужена заупокойна св. Литургия. В произнесеното слово за приснопаметния Български Патриарх Максим прозвуча:

Църквата е основана върху твърдия камък на вярата, върху Самия Христос, и в нея неизменно действа и я съгражда Пресветия Божи Дух, но от нас зависи да актуализираме тази божествена помощ и подкрепа във всяко време и на всяко място, където Бог ни дава да Му бъдем съработници, в нашето общо и наистина свято богочовешко дело. Вярваме, че в лицето на блаженопочившия наш Светейши патриарх Максим ние имаме не просто достоен пример за отдаденост на вярата, на делото и мисията на Църквата, но и верен и усърден молитвен застъпник за всички нас.

 По молитвите и святото небесно застъпничество на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица и на всички отвека просияли в подвига на вярата и в светостта Свои угодници Всещедрият Бог да прости всяко волно и неволно прегрешение на всички упокоили се с вяра и надежда в Него наши покойници, и да им дарува Своето спасение и вечен живот, а нас да помилва!

 Вечна и блажена да бъде паметта на нашия приснопаметен отец, Негово Светейшество Максим, Патриарх Български и Митрополит Софийски!

         

 

Нагоре