На 21 ноември 2020 г. в Катедрален храм "Успение Богородично" бе отслужена света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с протойерей Стефан Николов и дякон Венцислав Георгиев. Богослужението бе украсено от мъжкия хор при храма с диригент Валентин Кубратов и клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров.

 На този ден православният свят чества един от трите големи Богородични празници – Въведение Богородично. С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 г. се чества и като Ден на православното християнско семейство и на православната християнска учаща се младеж.

 Поради този повод митрополит Йоан привества всички присъстващи с празника и с първите дни на Рождественския пост. Той заяви: „В Свещеното Писание няма да намерим текст, който да описва това събитие, на въвеждането на Пресвета Богородица в храма. Има описание в Свещеното Предание и виждаме, че празникът съществува от IV век. А след като от IV в. вече той е практика, следователно това е едно древно изпълнение на църковен ред, който така или иначе светата Църква чества, празнува и отбелязва, спомняйки това събитие.“

 Варненският и Великопреславски митрополит отбеляза, че не случайно празникът Въведение Богородично е възприет да се чества като ден на православната християнска младеж и семейство. Той заяви още, че празникът е прослава и на родителите в пълнота, на тяхната родителска молитва и отговорност да възпитат своите деца в православната вяра.

 Цялата проповед на Митрополит Йоан, както и празнчното богослужение може да проследите в официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Фейсбук: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/721709518476654

 По традиция на този ден, в границите на епархията, се провежда празничен концерт, но осъществяването му е възпрепятствано от епидемичната обстановка в страната.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре