На 26 февруари 2021 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия на празничния ден, когато Българската православна църква чества изпълването на пет години от канонизацията и прославлението на свети Серафим, архиепископ Богучарски Софийски Чудотворец.

 Архиереят отслужи светата Литургия в новопостроения варненски храм "Св. прпмчк Прокопий Варненски". Заедно с него съслужиха свещеник Марин Тодоров и митрополитският дякон Любомир Георгиев. Сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров украсиха песенно празничното богослужение.

 Въз основата на свидетелства на много вярващи за благодатна помощ и небесно застъпничество през последните години по предложение на блаженопочившия и приснопаметен наш Патриарх Максим, а след това и на нинездравстващия Български патриарх Неофит, Руската православна църква започна процес по проучване на живота и делото на светителя и пристъпи към официална канонизация. В началото на 2016 година този процес по официално канонизиране на Богучарския архиепископ Серафим Соболев завърши с църковния акт по прославление и канонизация, която беше тържествено извършена в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от синодалните архиереи на Българската патриаршия и на Московската патриаршия на 26 февруари. Тази канонизация Българската патриаршия извърши съвместно с Руската православна църква в една съвместна процедура и официален тържествен акт на прославление. Това обстоятелство беше предопределено от факта, че Софийският светител е бил клирик на Руската църква, но служението му е преминало в България и затова и двете поместни църкви трябваше да вземат решение и да участват в процеса и процедурата по канонизация.[1]

 В проповедта си митрополит Йоан заяви, че свети Серафим Софийски е застъпник на всички бедни, страдащи, болни, учащи и учащи се, както и на всички хора, които търсят неговата помощ и отиват в неговата крипта, намираща се при Руския храм-подворие "Свети Николай Мирликийски" в София.

 Насочвайки вниманието на присъстващите към иконата на светия архиепископ, Негово Високопреосвещенство отбеляза, че тя е изписана в негова чест, „тъй като той е бил и тук във Варна“. Архиереят се обърна към всички с призив паметта за свети Серафим да остава жива в съзнанието на вярващите, заради благодтта и любовта, която е имал към Бога и към човеците.

 Цялото богослужение и проповед на митрополит Йоан може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Фейсбук: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/1592472747625441.

[1] Вж. Нушев, доц. д-р Костадин. Канонизацията и прославлението на Свети Серафим Софийски Чудотворец – свидетелство за съборното единство на Църквата и благодатния живот в Светия Дух. В: https://svetodavec.wordpress.com/2021/02/24/канонизацията-и-прославлението-на-св/.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре