На 16 април 2021 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист, които се отслужват в петък на петата седмица от Великия пост. Архиереят заедно със ставрофорен иконом Димитър Стоев - председател на Катедралния храм и духовен надзорник на епархията, протойереите Йордан Найденов и Ивалин Славов прочетоха целия акатист на Пресвета Богородица пред мозаечната икона "Геронтиса" и новодонесената икона в храма "Одигитрия" (Пътеводителка).

 Негово Високопреосвещенство, отците при храма и клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров украсиха с антифонно пение богослужението, което може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Фейсбук: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/786902692212969.

 С благословението на митрополит Йоан веднага след прочитането на последната статия от Богородичния акатист отец Димитър произнесе проповед. Той отбеляза, че днес ние песенно възгласихме многократно ангелския поздрав: "Радвай се!". Председателят на храма допълни, че „акатистът е богослужба, при която всички стоим прави и просим засъпничеството на Пресвета Богородица. Той е едновременно молитва и славословие като благодатно подтиква към подражание във вярата и добродетелния живот. В него ние възхваляваме тази, чрез която ще изгрее радостта, чрез която се обновяват тварите, чрез която падналият Адам се възвърна и чрез която Ева се избави от сълзи... Днес под купола на този свят храм с едни уста и с едно сърце принесохме на Пресвета Дева горещи молитви, похвали, величания, окончаващи се с привета на благовестието: "Радвай се, Невесто неневестная!".

 Негово Високопреосвещенство заяви, че иконата на Божията Майка "Одигитрия" е била измолвана в продължение на три години и се намира в пределите на Варненска и Великопреславска епархия с благословението на Света Гора. Тя ще остане в манастира "Св. св. Константин и Елена", но ще бъде вземана при подобни богослужения и обстоятелства, както и при посещения на храмове из цялата епархия.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре