В навечерието на най-светлия християнски празник Възкресение Христово стотици варненци очакваха пристигането на Благодатния огън във Варна. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възгласи радостния поздрав "Христос Воскресе!", на когото всички отговориха: "Воистину Воскресе!".

 И тази година, с благословението на Негово Високопреосвещенство, духовници и църковнослужители взеха Благодатния огън от град Русе, където бива пренесен от Румъния. Всички кандила бяха запалени и малко преди полунощ митрополит Йоан, съпътстван от духовниците на Катедралата, певци и свещоносци възвести славното и мироспасително Възкресение Христово на събралото се множество боголюбив народ. Архиереят прочете евангелския текст посветен на Пасха (Мат. 28:1-9) и своето Пасхално послание пред присъстващите: https://www.mitropolia-varna.org/duhovna-prosveta/ofitzialni-izyavleniya/1571-poslanie-na-varnenskiya-i-velikopreslaski-mitropolit-ioan-za-vazkresenie-hristovo.

 Поради ремонтните дейности по покривното пространство на Митрополитския катедрален храм митрополит Йоан излезе не през южната му страна, а през северната, където бе обособено просторно място за присъстващите християни.

 Цялата богослужба може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Фейсбук: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/1440359926311320.

 Варненският и Великопреславски митрополит поздрави всички със славното Христово Възкресение. Той благопожела крепки сили, бодрост, „да загърбим злото, да не се разделяме, да не осъждаме, да се пазим и да бъдем внимателни в отношението си към ближните. Виждаме колко много е разделено нашето общество. Христос дойде, за да събере целия свят и Той каза паметни думи: "Мир ви оставям; Моя мир ви давам" (Ин 14:27). Нека Възкресението Христово да всели в душите на всички вас този велик Христов мир! Защото утре, когато времето премине, ще се изправим пред Бог не с нещо друго, нито с короната си, нито с жезъла си, нито със сана си, нито с титлите си, а ще се изправим с делата си и доколко сме извършили добрини на тези най-малки наши братя. Доколкото на тях сме ги извършили, на Бога сме го сторили. Честито Възкресение Христово! Христос Воскресе!“

 Пасхалната утреня, която бе песенно украсена от антифонното пеене на клиросните певци Мартин Георгиев и Александър Александров продължи в храма. Светата Литургия започна с пеенето на "Христос воскресе", съпроводено от четенето на специални стихове и от прикадяване четирите страни на светия престол. Мъжкият хор при Катедралния храм с диригент Валентин Кубратов украси песенно богослужбата.

 В края на Пасхалната света Литургия митрополит Йоан поздрави всички, които се причастиха и съучастваха в радостта от Празника на празниците. Той се обрна към тях с благопожелание светите Тайни Христови да бъдат за тяхно духовно израстване в славното и мироспасително Възкресение Христово. Малко след това Архиереят раздаде на всички присъстващи най-новото издание на Варненска и Великопреславска света митрополия, свързано със светото причащение по време на пандемия - "Светото Причастие – лек за безсмъртие", на Негово Преосвещенство Новосадския и Бачки епископ д-р Ириней Булович.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре