На големия християнски празник Петдесетница Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия и Вечернята в добричкия храм посветен на Пресветата, Единосъщна, Живоначална и Неразделна Троица – Отец, Син и Свети Дух.

 Празничното настроение на множеството християни бе преповдигнато и от награждаването на отците при храма свещеник Емануил Юсеин – председател на храма домакин и свещеник Велико Великов с офикията "протойерей", както и на свещеник Петър Димитров – председател на новостроящия се храм в града, който е в чест на свети Лука Кримски. Архиереят се обърна към тях с благопожелание за здраве и крепки сили в нелекото им служение.

 След прочитане на еванглеското четиво, митрополит Йоан изтъкна в проповедта си, че днес завършва онзи тържествен период от Пасха до петдесетия ден след нея – Петдесетница, когато се установява и създава светата Църква чрез слизането на Светия Дух над светите апостоли. Светият Дух, Който съгря Църквата и я облагодати. Архиереят допълни, че молитвата "Царю Небесний" не прозвучаваше нито по време богослуженията, нито в молитвеното правило на християнина от момента, в който Христос възскръсна до сега, когато отново започваме да я произнасяме.

 Ако се вгледаме в творчеството на светите отци и особено на тези, които са живели през XIX и XX век, ние ще видим, че „всички те говориха за нещо много важно в целта на човешкия живот. Първо – да придобием мирен дух, и второ – да препечелим благодатта на Светия Дух. Защото благодатта е сила Божия, тя е нетварна енергия. Благодатта съдейства и лекува нашите немощи, и възпълва нашите недостатъци. Тя е оня дар, който получаваме в светите Тайнства, най-вече и в светата Литургия. Това е силата Божия, която съдейства на човека да се изправи. Благодатта Божия чрез Светия Дух е тази, която възнася човека на небето“, заяви Архиереят.

 Цялото богослужение и проповед на митрополит Йоан може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Фейсбук: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/1788534014650821.

 По установения в Типика ред веднага след светата Литургия се отслужва Вечерня, но с благословението на митрополит Йоан отците раздадоха нафора веднага след нейния край, за да бъдат поздравени от боголюбивия народ. Богослуженията бяха песенно украсени от клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров.

 По време на Вечернята Негово Високопреосвещенство прочете трите установени коленопреклонни молитви, а малко преди това, когато се пее великия прокимен "Кто Бог велий, яко Бог наш", отците раздадоха на присъстващите орехови листа във възпоменание на славното събитие чествано днес.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре