На 25 юни 2021 г., когато Българската православна църква чества паметта на свети преподобномъченик Прокопий Варненски, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия на първия храмов празник на новопостроения и дългоочакван от варненци храм. В съслужение с него бяха архимандрит Прокопий (Костадинов) – игумен на манастир "Св. Марина", председателят на храма иконом Георги Великов, ставрофорен иконом Дончо Александров – епархийски съветник, председателите на варненските храмове, свещеници от епархията и дякон Венцислав Георгиев.

 Въпреки делничния ден благолепният храм бе изпълнен от множество християни, които молитвено съучастваха в светата Литургия, песенно украсена от мъжкия хор при Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" с диригент Валентин Кубратов и сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров.

 Митрополит Йоан заяви в своята проповед, че светите отци от древност говорят за придобиването благодатта на Светия Дух. „Действието на Светия Дух е тайнствено и непостижимо и то превишава всяко човешко разбиране и всяко човешко слово, но всички светии се стараят да придобият благодатните дарове на Светия Дух“, каза той и допълни, че свети апостол Павел ясно ни свидителства кои са те: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание (Вж. Гал. 5:22-23).

 Архиереят припомни подвига на свети преподобномъченик Прокопий, имащ изключително важно действие в разбирането ни като християни за живота на този свети отец. Житието му ни разкрива до какво може да доведе отчаянието, но също така и на какво е способен човек, когато е озарен с Божията благодат и помощ.

 Негово Високопреосвещенство изрази благодарност от свое име и от името на ръководството на Варненска и Великопреславска света митрополия към всички спомогнали за възможността храмът да придобие своя благолепен вид днес. Въздигането на варненския храм след дванадесет продължителни години е възможно благодарние на неспирния труд на всички включили се в изграждането му, всеки според силите и възможностите си.

 Отбелязвайки първия храмов празник на най-новия храм във Варна и в знак на особено внимание и молитвена благодарност, митрополит Йоан награди 53 спомоществователи и дарители. С решение на Варненския и Великопреславски епархийски съвет с най-високото отличие на Варненска и Великопреславска епархия – орден "Св. ап. Андрей Първозвани", бе награден г-н Иван Портних, кмет на Община Варна. С орден "Св. прпмчк Прокопий Варненски" за изключителни заслуги в храмостроителството на епархията бяха наградени г-н Христо Фурчев – църковен настоятел на храма домакин, г-н Пламен Стилиянов – "Инжстройинженеринг" ЕООД, Капитан Николай Николаев, г-н Венцеслав Евстатиев – "Ескана" АД, и д-р Христо Манев.

 В знак на особено уважение и молитвена благодарност митрополит Йоан награди с почетния знак на епархията – кръст с образ на свети апостол Андрей Първозвани, Контраадмирал Кирил Михайлов – Командир на Военноморските сили на Република България, Вицеадмирал Румен Николов, Вицеадмирал Пламен Манушев, г-н Христо Иванов и г-н Коста Базитов – заместник-кметове на Община Варна, както и църковни настоятели, представители на дирекции, бизнеса и медиите в града. Архиереят връчи грамота на г-н Георги Недев – кмет на район "Одесос", г-н Атанас Христов – зам.-кмет на район "Одесос", а също и на представители на дирекции и бизнеса.

 Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Фейсбук: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/4024843660903968.

 Последва литийно шествие около храма с иконата на светия преподобномъченик. То бе украсено от Представителния духов оркестър на Военноморските сили, воден от помощник-диригент капитан-лейтенант Георги Зайранов. След края на богослужението митрополит Йоан пусна гълъби пред централния вход на храма по установена традиция.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре