Почитта към Божията Майка, покровителката на град Варна, е изключително голяма и тя бе засвидетелствана от множеството граждани и гости на града, които прииждаха през целия ден в посветения на нейното славно Успение Катедрален митрополитски храм, за да се помолят за нейната подкрепа и за застъпничеството ѝ пред Бога.

 Честването на най-големия Богородичен празник започна с Бдение в навечереито на празника – на 14 август вечерта, което бе възглавено от Негово Високопресовещенство Варненския и Великопрславски митрополит Йоан в съслужение с храмовото духовенство.

 На следващия ден благолепният храм бе преизпълнен от дошлите да съучастват на светата Литургия. Сред официалните лица бяха г-н Марио Смърков, областен управител на Област Варна, г-н Коста Базитов, заместник-кмет на Община Варна, Председателят на Окръжен съд Варна Марин Маринов, проф. д-р Красимир Иванов, Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", г-н Кирил Вълчев, Генерален директор на Българската телеграфна агенция, общественици и други.

 В края на светата Литургия митрополит Йоан поздрави вискчи християни с радостния празник. Той награди Вицеадмирал Митко Петев – Военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз, с най-високото отличие на Варненска и Великопреславска епархия – орден "Св. ап. Андрей Първозвани". Архиереят награди с орден "Св. прпмчк Прокопий Варненски" Председателят на Общински съвет – Варна г-н Тодор Балабанов.

 Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Фейсбук: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/593676662007818

 Последва ритуала по вдигане на националния флаг на Република България, който се провежда пред Митрополитската катедрала.

 Малко по-късно Негово Високопреосвещенство, придружен от ставрофорен иконом Дончо Александров – епархийски съветник, и протойерей Стефан Николов, посети новия Национален пресклуб на Българската телеграфна агенция в морската столица на България. Митрополит Йоан поздрави генералният директор г-н Вълчев, както и целият екип на агенцията в града, като им благопожела успех и покровителството на свети Йоан Златоуст.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре