Големият християнски празник, посветен на раждането на Пресвета Богородица, бе радостно посрещнат от жителите и гостите на град Варна. Празничното настроение бе допълнено и от ръкоположението на нов свещеник на Българската православна църква – йерей Венцислав Георгиев, който бе ръкоположен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан малко след Великия вход.

 Заедно с Архиерея съслужиха протойереите Ивалин Славов, Михаил Манев и Стефан Николов, както и митрополитският дякон Любомир Георгиев и дякон Яньо Петранов. Утринята бе песенно украсена от клиросния певец Тодор Тодоров, а светата Литургия от мъжкия хор при Катедралния храм с диригент Валентин Кубратов.

 Рождество Богородично е един от трите велики Богородични празници и e бил учреден към V-VI в. първо в Йерусалим, откъдето по-късно бил пренесен из целия Изток и Запад. Темата на празника е взета от апокрифа "Протоевангелие на Иакова". Той има един предпразненствен ден (7 септември) и се чества до 12 септември, когато се отдава [1]. „На днешния ден Божията Майка се ражда и идва в света, и се осъществява една велика надежда, която дълго време е очаквана от целия израилски народ“ заяви Негово Високопреосвещенство.

 Митрополит Йоан отбеляза в словото си, че в апостолското четиво прозвучаха думите на свети апостол Павел: "вие трябва да имате същите мисли, каквито е имал Иисус Христос" (Филип. 2:5). „Днешният ден е съчетан с още едно велико тайнство – приемането на Тайнството Свещенство от дякон Венцислав, който повече от година носеше послушанието като дякон, служител в администрацията на Варненска и Великопреславска света митрополия и наш съработник... Свещеникът е избран от Бога и призован по име. Не всеки може да стане свещенослужител или служител на светия олтар. Свещеникът е онзи човек, който Христос упълномощава да извършва светите тайнства. Ако досега дяконът носеше светото Евангелие и го огласяваше в центъра на храма, свещеникът е този човек, който произнася проповед въз основа на това слово; ако дяконът беше охранител на молитвата на свещеника, то свещеникът вече е човека, който има тази йерархическа пълнота на ръкоположението, която му позволява да извърши светата Литургия“, каза още Варненският и Великопреславки митрополит.

 Архиереят се обърна към бъдещия свещеник с думите: „Пожелавам ви смирение, търпение, изключително трудолюбие. Стараейки се във Вашето служение, обичайте човеците, бъдете внимателен към тях, защото те ще идват към Вас с различни проблеми и духовни нужди. От друга страна, не забравяйте, че стоите пред лицето на великия Пастиреначалник и великия Архиерей Господ наш Иисус Христос“. Митрополит Йоан призова отец Венцислав винаги да се подготвя молитвено за светата Литургия, изчитайки Причастното правило, Причастния канон, Причастните молитви и поне един канон – Покаен, канон към Пресвета Богородица, Акатист към Божията Майка или друг.

 Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Фейсбук: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/266593775287105/.

[1] Вж. Чифлянов, проф. прот. Б. Православна литургика. С., 2008 г., с. 98-99.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре