На 27 септември 2021 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в тържествената церемония по откриване на академична 2021/2022 година, която се проведе в Източния парк на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

 Тази година Варненският свободен университет отбелязва 30 години от създаването си. Празничната годишнина преминава под мотото "Учи се и търси" – думи на смелия български духовник Черноризец Храбър – патрон на университета.

 Първият учебен ден започна с приветствие от академичното ръководство на университета. Студентите, приети с най-висок успех, бяха отличени от доц. д-р Красимир Недялков - Президент на Варненския свободен университет.

 Негово Високопреосвещенство заяви в словото си: „Живеем в особено време. Човешкият ум е зает с икономически кризи, здравна криза, политическа криза. Много кризи, но всъщност кризата е вътре в човека и ако се замислим за това, ще разберем, че основната криза е вътре в човешка душа. Затова и големите въпроси, които са се поставяли назад във времето, са били именно за взаимодействието на науката, културата и духовното развитие на нацията. И всичко това – наука, образование и култура – да почива на здрави, духовно-нравствени устои“.

 Митрополит Йоан поздрави проф. д.и.н. Анна Недялкова - Председател на настоятелството на Варненския свободен университет, академичното ръководство, всички преподаватели и студенти с настъпването на новата академична година и с отбелязването на 30-годишнината от основаването на висшето учебно заведение.

 Академичният танцов театър на ВСУ "Черноризец Храбър" изпълни специална празнична програма, след което първокурсниците имаха възможност да се запознаят с университета и с преподавателите по факултети и по катедри.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре