На 26 октомври 2021 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети новопостроения храм в град Вълчи дол, посветен на свети великомъченик Димитрий Солунски. Храмът, намиращ се в гробищния парк на града, бе осветен с полагане на свети антиминс, в който са вшити частица от мощите на свети мъченик Трифон.

 В съслужение с Архиерея бяха протойерей Георгий Стоименов – архиерейски наместник на Провадийска духовна околия, свещеник Венцислав Георгиев и дякон Яньо Петранов. Клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров украсиха песенно празничното богослужение. Светата Църква се сдоби с нов четец, повец и свещоносец – Лъчезар Яков, който бе постриган в първата степен на свещенството от митрополит Йоан.

 През месец юли тази година Негово Високопреосвещенство положи основния камък на храма заедно с председателя на църковното настоятелство протойерей Станислав Друмев.

 В своето слово митрополит Йоан поздрави всички именници, носещи името на повсеместно чествания солунски великомъченик. Той заяви, че празникът е особено честван в град Солун, където почиват честните мощи на свети Димитър, но във вселенския характер на светата Църква държавните граници се надминават и ние също чувстваме светия великомъченик близък. „Много често сме споделяли с всички вас, че животът на светиите е важен, защото дивен е Бог в Своите светии“, отбеляза Негово Високопреосвещенство.

 Митрополит Йоан заяви: „Христос възкръсна от мъртвите и ни даде надежда за вечен живот и за възкресение на всички човеци в обновени тела. Тоест, когато ние заставаме на гробното място, а и защото сме пространствено много близки тук точно до мястото на покоя, разбираме, че нашите мисли, които са в умовете ни, са най-ясни, точни и правилни, когато сме застанали на гробното място, защото мащабът на гроба не е временното, а вечното. И когато ние мислим за това разсъждаваме и разбираме, че смъртта е отворила една врата на вечността и трябва, като православни християни да знаем какво ни очаква. И че смъртта е венеца на човешкия живот и всъщност тя е довеждане до мястото, където човек ще срещне Бог след смъртта си. Тази среща е най-важна и най-съществена. И за тази среща са се подготвяли всички светии приживе тук на земята, независимо кога са живели“.

 Негово Високопреосвещенство се обърна с молитвена благодарност към всички спомоществователи, включили се в изграждането на новия молитвен дом в град Вълчи дол. За особени заслуги за храмостроителството във Варненска и Великопреславска епархия Негово Високопреосвещенство награди с почетния знак на Епархията г-н Иван Желев и г-н Велико Желев.

 Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/1475067716182343/.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре