На 1 ноември 2021 г., когато отбелязваме Деня на народните будители, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен канон на Пресвета Богородица пред мозаичната икона на Божията Майка "Геронтиса" в Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично".

 В съслужние с Архиерея бяха протойереите Ивалин Славов и Михаил Манев, свещеник Венцислав Георгиев и дякон Яньо Петранов. Молитвеното последавание бе украсено от антифонното пение на Негово Високопреосвещенство и клиросният певец Тодор Тодоров.

 Митрополит Йоан заяви в словото си, че Денят на народните будители е основан и свързан с паметта на преподобния и богоносен наш отец Йоан пустинножител Рилски Чудотворец. Той обърна вниманието на присъстващите и към личността на преподобни Паисий Хилендарски, който е емблематична личност за нашето възраждане. Неговият бележит труд "История славянобългарска" е извор на много важни факти от тази епоха.

 „Би следвало на този ден всеки да си прелисти тези страници и да разбере за какво става въпрос, че всъщност, ако има някакъв полъх и някакво въздигане в онова сложно и тежко време, – да речем XVIII в., който е много сложен въобще в историята на Църквата, а и периодът след това – то това са делото на тези просветители, преподобни отци. Безспорно и на свети Софроний Врачански малко по-късно. Тези чествания са важни и в църковно отношение те трябва да се случват, а иначе другото... то е ясно – без молитва няма да се справим с тази ситуация. Без спазването на Божиите заповеди по всяка мярка – също“, отбеляза Негово Високопреосвещенство.

 Архиереят благопожела на всички успешни седмица и месец, както и успешна подготовка за предстоящия Рождественски пост, който ще започне в средата на месеца.

 На официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook може да проследите цялото богослужение: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/4259048437526365

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре